Május 29-én kerül megrendezésre a IV. Endodontiai Kongresszus, melyet Ön fog megnyitni. Megtenné, hogy pár szóban bemutatja milyen főbb témákat fognak ezen a napon érinteni? Melyik előadásokra érdemes különösen odafigyelnünk?

Az előadások szinte az endodontiai kezelés minden fázisát lefedik, hiszen lesz szó a diagnosztikáról (CBCT alkalmazása), gépi tágítás egyes aspektusairól (történet, tágítók anyaga és gyártási eljárások), a csatorna végleges lezárásáról (meleg guttapercha technika), a fog végleges ellátásáról (üvegszálas csapok).

Az endodontusok mumusa a műszertörés, lesz előadás ennek megoldásáról, a betört műszerek eltávolításáról is. Hogy a „menthetetlen” fogakat ne kelljen minden esetben eltávolítani, ismernünk kell az endodontiai mikrosebészet lehetőségeit, amiről szintén hallani fogunk. Speciális téma a lézer alkalmazása az endodontiában, amely szintén ismertetésre kerül.

Kinek ajánlja a kongresszuson való részvételt?

Minden endodontia iránt érdeklődő számára véleményem szerint érdekes lehet a program. Számomra különösen kedvesek azok az előadások, amelyeken az amúgy nagy valószínűséggel eltávolításra kerülő fogak megmentésére szolgáló mikrosebészeti módszerekről illetve a betört műszerek eltávolításáról lesz szó.

A kongresszuson előadóként is szerepel. Megtenné, hogy pár szóban bemutatja előadását? 

Abban hiszek, hogy alapvető anyagtani ismertek nélkül a fogorvos nem tud az igen gazdag kínálatban eligazodni. Ez vonatkozik a gépi tágítókra is, azok anyaga illetve az előállítás módja nagyban befolyásolja a várható viselkedést, tehát biztosabban tudunk választani az ajánlott műszerek közül.

Hol látja a fogászat, ezen belül szakterülete, az endodontia jövőjét 5 év múlva?

Az endodontia hihetetlen fejlődésen ment keresztül, ami töretlenül folytatódik. Ennek ellenére azt gondolom, hogy bár minden fogorvosnak jogosítványa van ezen a területen dolgozni, remélhetőleg egyre többen fogják belátni, hogy speciális tudásra van szükség a magas színvonalú endodontiai munkához. Vagyis a specializálódásban hiszek, azt vallom, hogy mindenki inkább azt csinálja, amihez legjobban ért, a „polihisztorok” ideje feltehetően lejárt.

Mit tanácsolna frissen végzett kollégáinak, hogyan tudnak szakmai sikereket elérni?

Tanácsom talán régimódinak tűnik a mai haszonelvű világban, de nagyon egyszerű: A szakma iránti alázat és a betegek érdekének maximális tisztelete nélkül nem szabad dolgozni. Mi vagyunk a betegekért és nem fordítva. Ha ezt nem felejtik el, akkor feltehetően megbecsülés és sikeres szakmai jövő vár rájuk. Egy dolog viszont biztos, így mindig tiszta lelkiismerettel, nyugodtan fognak tudni aludni. Hogy ez mennyit ér, talán fiatalon még nem látják át, de majd idővel bizonyosan rájönnek.

Köszönöm az interjút!

Dr. Wiedemann Petra

Jelentkezem a kongresszusra