Az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a papíralapú betegnyilvántartási rendszerek a múltat idéző megmosolyogtató eljárássá váltak. Az a rendelő, ahol a betegnyilvántartást, a dokumentálást olyan fontosnak tartják, mint a színvonalas betegellátást, nem nélkülözhet egy alapszámítógépet egy egyszerű betegnyilvántartó rendszerrel. Sajnos azt is látni kell, hogy bizonyos informatikai rendszerek beszerzése – korlátozott anyagi lehetőségek miatt – nem történik egy időben, illetve nem is történhet, hiszen egy adott időszakban még az a rendszer vagy szoftver nem is létezik, amit majd évek múlva megvásárolunk. Az ideális az lenne, ha a hardverszoftver fejlesztés egy időben történne, így az operációs rendszerek, szoftverek együttműködése már alapvetően biztosított lenne. Azt is látni kell, hogy a fejlesztőcégek különböző hardverkörnyezetben más és más operációs rendszereket részesítve előnyben futtatják a programjaikat. Ma már a betegellátás szerves része a különböző diagnosztikai szoftverek napi szintű használata. A rendelőnkbe egy olyan rendszer kiépítését terveztük, és hoztunk létre, amelynek segítségével központilag vezérelhető és felügyelhető a betegnyilvántartás, a röntgenképek kezelése, az impla3D tervezőszoftver, a központi nyomtatás, a fájlkezelés és a különböző műtéti beavatkozások videón történő rögzítése.

Az új hálózat kialakításának megtervezésekor figyelembe kellett venni, hogy a már meglévő informatikai eszközök kompatibilisek legyenek, illetve a legkisebb változtatásokkal és költséghatékony beruházásokkal tegyük integrálhatóvá a rendszerbe. Az integrálhatóság az alábbi eszközök és szoftverek figyelembevételével történt:
• asztali számítógép, Windows 98 operációs rendszerrel (betegnyilvántartó szoftver, integrált kamera és videorögzítő rendszer);
• asztali számítógép, Windows XP operációs rendszerrel (3D röntgengépet vezérlő szoftver és diagnosztikai szoftver, Ez-Implant);
• asztali számítógép, Windows XP operációs rendszerrel (Tizian CAD/CAM, tervező-, és marószoftver);
• notebook, Windows Vista operációs rendszerrel, Schütz Impla3D tervezőszoftver;
• Apple MacBook Pro;
• Wireless Router (távoli hozzáférés biztosításával).
A központi szerver paraméterei:
• Intel P4 2.8 GHz processor,
• 2 GB RAM,
• 2×160 GB HDD Raid 1 (tükörbe kötve), ezzel elkerülhető a merevlemez meghibásodásából történő adatvesztés,
• 80 GB HDD (backup), a minden éjjel történő adatmentés célmeghajtója,
• DVD-RW.
Szoftverek:
• Windows 2008 Enterprise Server,
• Antivirus szoftver (Kaspersky),
• IMPLA 3D,
• EZ Viewer (röntgenkép-nézegető szoftver),
• Remote Desktop Server.

Az első feladat a fizikális informatikai hálózat kiépítse, ezért az asztali számítógépeket cat.5 UTP kábellel kötöttük össze a központi routerrel. A mobil eszközök (notebook, iPad, iPhone) részére egy biztonságos Wireless kapcsolat beállítása nélkülözhetetlen, így WPA-PSK titkosítást alkalmaztunk. A következő beállítás a hálózat biztonságos távoli hozzáférése. A második feladat az asztali számítógépekre a távoli hozzáférésű szerverszoftverek telepítése, ezzel biztosítva a kapcsolódást és a speciális szoftverek használatát. A harmadik feladat az asztali számítógépeken (klienseken) beállítani a szerverhez való kapcsolatot, így kiépül a központi fáljkezelés, a központi nyomtatás.
A szerveren beállítottuk a felhasználók hozzáférését (felhasználói jogosultságok kiosztása), és kialakítottunk minden felhasználónak egy „Személyes” mappát, valamint egy „Közös” mappát, amelyen belül helyet kapott az IMPLA3D munkakönyvtára és az elkészült röntgenképek központi tárolása, de ez igény szerint bármilyen mappával bővíthető.

A rendszer használata, mely intranetés internetalapú hozzáférést biztosít, megadja azt a szabadságot, hogy bármelyik rendelőben a betegnek megmutathatók a különböző leletek (intraorál-, panoráma-, teleröntgen formájában,), vagy a CBCT szoftver elérésével a szék mellett mutathatjuk meg a legfontosabb metszeteket. Tapasztalataink alapján pácienseink igen hálásak az Impla3D tervezőprogrammal alátámasztott implantológiai kezelési tervek ilyen módon történő, könnyen kivitelezhető bemutatásáért. Komoly segítséget jelent a Schütz CAD/CAM Tizian cirkontervező szofver távoli elérése akár a szakmai segítség, akár kollégákkal történő konzultációk alkalmával. Napi munkánk során nélkülözhetetlen a gyors hálózati munka, pl. az általunk 3D-ben tervezett lézerszintervázak „stl” fájljainak küldésekor is.

Dr. Csigi Tamás, Pisky Gábor