Május negyedikétől hivatalosan a fogorvosi rendelők szigorú szabályozásokkal, de elkezdhettek dolgozni, ami azt jelenti a Fogtechnikai laboratóriumok számára, hogy a munkálatok ennek kiszolgálásának érdekében megkezdődhetnek. A fogorvosi rendelőkre hivatalosan rengeteg, és sajnos szinte folyamatosan változó szabályozás jön napvilágra, viszont a laborok terén kevés ilyesmit találni az infekció kontrollra vonatkozóan.

A laboroknak kevesebb lehetősége áll fenn a bejövő munkákat ellenőrizni, így a fogorvosra vannak támaszkodva. A laboratóriumok nem tudnak személyesen előzetes kérdőívet kitöltetni a pácienssel, vagy Covid-19 tesztet végeztetni annak lehetősége érdekében, hogy fertőzött e az illető, vagy sem. Tehát, fontos a kommunikáció és az együttműködés a rendelő és a labor között ennek elkerülése, és a biztonsági protokoll megteremtése érdekében.

Az emberi koronavírusok általában fennmaradhatnak élettelen felületeken, például fém, üveg vagy műanyag legfeljebb 9 napig, ha nem inaktiválják felületfertőtlenítési eljárásokkal. Vagyis a beérkező lenyomat, visszaküldött munkák, előzetes fertőtlenítés nélkül komoly gondokat okozhatnak. Ugyanez igaz a rendelőbe küldött munkák esetén is.

A Semmelweis egyetem hivatalos infekció kontrollja a laboratóriumok számára

A beérkező anyagok vérrel vagy nyállal lehetnek szennyezettek, ezért egy külön fogadó részleg kialakítása szükséges.
– A fogadó részlegben dolgozóknak egyéni védőeszközöket (kesztyű, maszk, szemüveg) kell használni. Amit szerintem érdemes kiegészíteni hosszúujjú védőoverallal, mivel a bőrfelületekre is könnyen rákerülhet a szennyeződés.
– A szennyezett anyagot dekontaminálni (Fertőtleníteni, mentesíteni) kell.
– A szennyezett és tiszta munkafolyamatok szigorúan legyenek elkülönítve.
– A szennyezett anyagkezelő részlegbe belépéskor és onnan kilépve kézfertőtlenítést kell végezni.
– A szennyezett anyagok (lenyomat, protézis vagy egyéb, potenciálisan szennyezett anyag) csak tisztítást és fertőtlenítést követően kerülhetnek ki a fogadó részlegből.
– Egy beteghez tartozó munkadarab(ok) csak ezt megelőzően fertőtlenített vagy új védőborítással ellátott munkaasztalra helyezendő a technikai munka megkezdése előtt.

Lenyomatok és protézisek kezelése

A lenyomatok kezelése
– A lenyomatokat a lenyomatvétel helyén, a fogászati rendelőben, és a fogászati laboratóriumba érkezését követően is fertőtleníteni kell. A lenyomatok fertőtlenítésére kizárólag lenyomatok fertőtlenítésére szolgáló készítmények alkalmazhatók.
– A lenyomatokat a megfelelő behatási idő letelte után lehet leöblíteni.
– Érdemes a gőzborotvát és a pusztert mellőzni, mivel használata aeroszolképződéssel

Használt protézisek kezelése

Minden protézist meg kell tisztítani, fertőtlenítő eljárásnak kell alávetni: mind a kézi, mind az ultrahangos tisztítóberendezésben fertőtlenítő hatású tisztítószert kell alkalmazni. A korábban már szájban viselt protézist kézi tisztítás esetén először kefével majd tisztító hatású fertőtlenítőszerrel kell megtisztítani a nagyobb törmelék és szennyeződés eltávolítása céljából. A fertőtlenítést követően folyó csapvízzel történő alapos öblítés, majd szárítás szükséges. A tisztításhoz alkalmazott keféket sterilizálni

Védőeszköz-használat

A kórokozók terjedésének megelőzésében fontos szerepet játszik a védőeszközök megfelelő alkalmazása mind az egészségügyi dolgozó, mind a beteg tekintetében. Fontos, hogy kizárólag a megfelelő PPE minősített védőfelszerelést alkalmazzuk, ebből is a legalkalmasabb a PPE2 vagy PPE3.

A kéz védelme
A beteg ellátása során egyszer használatos védőkesztyű viselete kötelező. A védőkesztyűt betegenként, illetve szükség esetén gyakrabban kell cserélni. A levetett kesztyű veszélyes hulladékként kezelendő. A latex allergia kialakulásának elkerülése érdekében neoprén vagy nitril kesztyű használható.

Védőruházat
A személyzet munkája során védőruhát (köpenyt) köteles viselni. Rizikópáciensek kezelése esetén a védőruhának hosszú ujjúnak kell lennie (a hosszú ujjú védőruha az egyéb betegek kezelése esetén is ajánlott). Amennyiben a kezelés/ellátás során a beteg vérével, váladékaival való jelentős kontamináció várható, vízhatlan köpeny (egyszer használatos) viselete indokolt. A védőruhákat naponta, ill. szükség szerint gyakrabban is cserélni tisztítani kell.

A védőeszközöket, fertőtlenítéshez használt anyagokat, maradványokat veszélyes hulladéknak kell minősíteni és ennek megfelelően tárolni, és elvitetni. Sérülés esetén a sebet érdemes jól kitisztítani, majd kezelni, és végül vízálló ragtapasszal leragasztani. A sérülést a munkanaplóban kötelező feltüntetni, későbbi problémák elkerülése érdekében.

Logisztika
Az előkészítést, az adminisztrációt, a feladást, a bejövő és kimenő munkaterületeket a keresztszennyeződés elkerülése érdekében a laboratórium többi munkaterületétől elkülönítve kell tartani. A csomagot, amit futárszolgálattal, agy saját futárral adunk fel érdemes steril, nem használt csomagba, vagy zacskóba helyezni. Miután a futár azt elvitte, a felületeket, ahol tároltuk a csomagot fertőtleníteni. A munkákat tároló dobozokat a munka előtt és után is érdemes fertőtleníteni.

OKTATÁS/KÉPZÉS
Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések hatékony megelőzése csak a szolgáltató/személyzet tudatos cselekvő magatartására építhető, ezért szükséges az infekciókontroll ismerete, az ismeretek folyamatos felújítása.
Az ismereteknek ki kell terjednie:
– a fertőzések terjedési módjaira, különös tekintettel a fogászati ellátásban előforduló leggyakoribb/kiemelt figyelmet érdemlő kórokozókra,
– a szükséges védőoltásokra és ezek alkalmazásának okára,
– a tiszta és higiéniai szempontból megfelelő rendelő fenntartásának módjaira,
– a fertőtlenítés és sterilizálás technológiájára és ennek helyes alkalmazására,
– a személyi védőeszközök ismeretére, ezek helyes alkalmazására (mikor és milyen módon kell alkalmazni),
– a nem kívánatos események bekövetkezése esetén szükséges teendőkre (pl. bőrön áthatoló sérülések esetén),
– munkakör ellátására vonatkozó jogszabályban rögzített korlátozásokra,
– a különböző kezelésekre, beavatkozásokra vonatkozó dokumentációra,
– az infekciókontroll protokollban foglaltakra és azok betartása.

A labor belső területének fertőtlenítése, vagy tisztítása 

Naponta
– a padozat tisztítószeres és fertőtlenítőszeres lemosása,
– fogantyúk, kilincsek, kapcsolók fertőtlenítése,
– a nap kezdetekor és végén minden vízszintes felület fertőtlenítése, Fertőtlenítőszeres felmosás javasolt.
– a vízhűtéssel működő eszközök átöblítése, elszívók csőhálózatának fertőtlenítése szükség esetén,
– szellőztetés (minden órában 5 perc, ha a légcsere egyéb úton nem megoldott)

Hetente
– szekrények látható oldalainak tisztítása,
– gyakran használt fiókok, tárolók elejének tisztítása.

A felületeket érdemes mikrozid sprayvel, vagy folyadékkal kezelni két munka között, és minden olyan területet/felületet amellyel érintkeznek a kimenő és bejövő munkák. Ha van rá lehetőségünk használjunk légtisztítógépet, germicid lámpát, vagy nap végén ózongenerátort. Ha tehetjük a légkondicionáló berendezéseket gyakrabban tisztíttassuk ki, mivel folyamatosan cseréli a levegőt, így a belső szűrőin a vírus könnyen megtelepszik, és mint feljebb írtam 9 napig fertőz. Sokán már csak megszokásból is, a munkákat gőzborotvával és puszterral fújják le a száradás és a tisztítás felgyorsítása érdekében, amelyek aeroszol termelődése könnyen cseppfertőzésnek adhat teret a munka során. Ugyan a gőzborotva hőmérséklete (géptől és beállítástól függően) lehet 60 és 150 fok között, de a felületről vissza csapódó vízszemcsék könnyen szétszórhatják a légtérben, és a felületeken. Ezért érdemes elővigyázatossággal kezelni ezeket az eszközöket, ha lehet a munkák, lenyomatok, vagy visszaküldött protézisek fertőtlenítése előtt szigorúan kerüljük, majd a kész munkák amik már fertőtlenítésnek átestek, mivel ezen gépek mellőzését nehéz elhagyni, ha szükséges, kellő óvatossággal, és megfelelő védőfelszerelésben használhatóak. De mindig a munkaterületeket és kezünket fertőtleníteni kell utána!

Fontosnak tartom a fertőtlenítő anyagok helyes megválasztását, kizárólag bevizsgált és fogászatra gyártott anyagokkal érdemes dolgozni, hogy a szer ne tegyen kárt a munkában, és a felületek anyagában. Érdemes a dolgozókat munkakezdés előtt kikérdezni, és betegen tilos a munkát megkezdeniük, az ő és a labor védelme érdekében.

Sajnos igen komoly büntetéseket lehet kockáztatni, de ebből talán a legrosszabb, ha karanténba helyezik a labor helyiségét két hétre, ezzel a munka leállását okozva. A ruházatot is érdemes megválogatni, ha lehetséges gumikesztyűben, és hosszú ujjú ruházatban dolgozni, tudom ez a nyári melegben és a forró kályha és egyéb eszközök mellett ez nagyon nehéz, de a biztonságunk a legfontosabb ebben a helyzetben. Megértem azon véleményeket, hogy ezek extraköltségekkel járnak a laboroknak, és nehéz kitermelni, de úgy érzem a biztonságunk a legfontosabb, hogy később is tudjunk egészségesen dolgozni, nem beszélve az esetleges hatósági zártól fertőzés esetén ami tovább rontja a helyzetet.

A fogtechnikai laboratóriumok infekciókontrollja PDF formátumban IDE kattintva letölthető.

Szőnyi Balázs

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.