2004 óta az implantológia meghatározó programként van jelen a Dental World kongresszusai között. Beszélgetés Dr. Németh Zsolttal, a kongresszus témafelelősével

Az implantológia napjainkban a fogorvosi szakma egyik legnépszerűbb területe, mivel a fogbeültetés lehetővé teszi fix pótlások viselését, és biztosítja a páciensek magas szintű esztétikai és funkcionális elvárásait.

A beültetéseket végző szakemberek tapasztalatainak, eredményeinek áttekintésére rendszeresen igény van, különösképpen természetesen a témával most barátkozó, fiatal kollégák számára fontos az “induláskori” helyes orientáció, útmutatás. Nem mindegy, hogy valaki egy szakterületet hogyan, milyen koncepcióval,  kinek a mentorálása mellett kezdi el műveli. Az indulás, a letisztult szakmai profil kialakítása meghatározó az illető szakmai fejlődése és a páciensek elégedettsége szempontjából.

Nem mindegy, hogy valaki egy szakterületet hogyan, milyen koncepcióval, kinek a mentorálása mellett kezdi el műveli.

Akikkel beszéltem, vagy ahol szóba került a tavalyi rendezvény, azoktól csak pozitív visszajelzést kaptam. Igény mutatkozik arra, hogy szó essen arról, hogy kiket nem lehet implantálni (nem a közismert kontraindikációk, hanem anatómiai okok miatt), hogy hol az a határ, ahol elméletben sikeresnek ígérkező, komplikált csontpótlásokat, implantációs eljárásokat már ne is ajánljunk, mivel a siker (rövid- és hosszú távon) nem garantálható.

A szájsebészet, az implantológia, a csontpótlás és az ehhez kapcsolódó fejlesztések ma a fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. A gyártói fejlesztések töretlen lendület mellett haladnak, és a piackutatások azt jelzik, hogy egyre nagyobb számban kerülnek végleges és hosszútávra szóló megoldások a páciensek szájába, a megváltozott igények szerint.

IMplant kongresszus

Nem látok most olyan kutatást, mely alapvető vagy lényeges reformot hozna. Leginkább új implantátumok jelennek meg, de itt is inkább újabb gyártóktól, és nem feltétlenül új elgondolású implantátum-test vagy menetkialakítással/felületkezeléssel. Sokkal inkább piacra törésről van szó, mint új fejlesztésről.

Ez igaz a csontpótlókkal és membránokkal kapcsolatban is.

Egyre több páciens engedheti meg magának, hogy implantátumokon elhorgonyzott fogpótlást kapjon. Sajnos sok olyan rendelő működik, ahol a beültetés és az arra készülő pótlás nem működik hosszú távon. Szakmai előrelépést jelentene, ha (az edukáció eszközével) ezek a kollégák belátnák, hogy körültekintőbben kell eljárni a páciensek kiválasztásakor, az indikáció meghatározásakor és a tervezéskor.

A kongresszusi előadások mellett idén is lesz gyakorlati kurzus, implant-show a kiállítás 3 napja alatt.

Mindenképpen érdemes ott lenni a lehető legtöbb előadáson és szakmai gyakorlaton, bemutatón. Természetesen érthető az is, hogy idő hiányában, vagy a párhuzamosan folyó előadások, workshopok miatt, valaki szelektálni kényszerül az érdekes, hasznos programok között.

Tapasztalatból tudom, hogy igen hasznos a szünetekben történő találkozás, eszmecsere a kollégákkal, az együttgondolkodás a kiállítókkal.cidunt arcu.

Dental World 2017