2010 januárjában Hanauban a DeguDent által szervezett implantációs protetikai kongresszus olyan új utakkal foglalkozott, melyek új lehetőségeket nyitnak meg a fogorvosi rendelők és a fogtechnikai laboratóriumok előtt. Egy interjúban a Die Dental Praxis a Landsberg am Lechben dolgozó dr. Frank Kistlert, valamint Stephan Adler fogtechnikusmestert az implantátumon elhorgonyzott stéges konstrukciókkal szerzett tapasztalataikról kérdezte.

„Az implantátumon elhorgonyzott szuprakonstrukciók esetében bővülnek a lehetőségeink” – dr. Frank Kistler és Stephan Adler így kezdték előadásukat. Bemutatták, hogy az öntött stégek helyett frézelt stégeket alkalmazva miként lehet az eddigieknél jobban kielégíteni a páciensek igényeit. Az eljárás, illetve a jól átgondolt tervezés bizonyos hagyományos munkalépések kihagyásához, rövidebb kezelési időhöz, gazdaságosabb megoldásokhoz és a páciensek elégedettségének növekedéséhez vezet. Die Dental Praxis: 2009 szeptembere óta gyűjtik a tapasztalatokat az implantátumokon elhorgonyzott frézelt stégekkel. Ezt az eljárást az implantációs protetikai kongresszuson – melyre Frankfurtban a DeguDent által szervezett fogászati marketing kongresszus keretein belül került sor – mutatták be.

Miként látják önök ma a stéges elhorgonyzásokat, és mi az, ami néhány évvel ezelőtt más volt? Dr. Frank Kistler: Ugyanúgy, mint korábban, nagyra értékelem a stégkonstrukciós protetikai megoldásokat. Jelentős előnyük abban rejlik, hogy az implantátumok más ellátási formákhoz képest szabadabban pozicionálhatók. A páciens számára kellemes, hogy ezáltal talán az augmentációt is megspórolhatja. Mivel a stégek ma titánból és kobalt-króm ötvözetekből iparilag reprodukálhatóan magas minőségben elkészíthetők, az öntéssel kapcsolatos nehézség mára a múlté. Véleményem szerint ezzel a frézelt stégek a többi alternatívához képest a legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldásként standard eljárássá léptek elő.

Ennél az eljárásnál – egyes munkalépések kiesésével – összességében a kezelési idő is lecsökken. Ez számunkra további páciensek kezelésének a lehetőségét jelenti. Stephan Adler fogtechnikusmester: Protetikailag nézve az egész ívre kiterjedő stég mindig is egy jó megoldást jelent. Hiszen így egyenletes erőeloszlás jön létre a csontban – amennyiben a szükséges illeszkedési pontosság és feszülésmentesség megvalósul.

A modern szkennelési, frézelési technikával ezt a cél sokkal könnyebben elérhetjük, mint ha az öntéssel kapcsolatos eljárásokat kellene alkalmaznunk. Ez még inkább így van, ha „titánstég” szerepel a megrendelőlapon. Mindegyikünk megspórol néhány lépést: mi, a fogorvos és a páciens egyaránt. Die Dental Praxis: Kistler doktor, ha összehasonlítja a múlttal, megváltoztak-e fogorvosi szemszögből a követelmények? Dr. Frank Kistler: Rendelőmben készítettünk egy statisztikát.

 

Ezek szerint ma az implantátumok 70 százalékát az 50 feletti korosztály számára helyezzük be, gyakran sorközi foghiányos állapotok esetén. Jelenleg a páciensek a legkülönbözőbb társadalmi rétegekhez tartoznak, közülük a legtöbb sokkal inkább költségtudatos, mint korábban.

Ezáltal most egy hármas követelménnyel nézünk szembe: anatómia és csontkínálat; funkcionális, illetve esztétikai kívánságok; anyagi elképzelések. Ezekkel az irányvonalakkal készítünk egy csomagot – s újra meg újra a merevítőrudas-reteszes konstrukciók kerülnek ki belőle.

A homogén, frézelt, pontosan illeszkedő stégekkel a páciensek financiális kereteiknek megfelelően jobb minőséget kapnak, mint az öntéses alternatívával. Die Dental Praxis: Miként jár el konkrétan, ha stégeket akar frézeltetni?

Stephan Adler fogtechnikusmester: A DeguDent Compartis ISUS tervezési centruma számára gyártunk egy precíziós mintát levehető ínymaszkkal, valamint az implantátumokra készített fogpróbát. E tervezeteknek százszázalékosan meg kell felelniük a szájbeli szituációnak, valamint teljesen meg kell egyezniük a páciens igényeivel.

Ez egy kötelező protokollal, szájba történő bepróbálásokkal biztosítható. Mielőtt az egész átkerülne fémre, egy konstrukciós javaslatot kapunk e-mailen, melyet a képernyőn minden irányból megnézhetünk és lemérhetünk. Ha minden megegyezik az elképzeléseinkkel, leadjuk az „indítólövést”.

Maximum hét nap elteltével kézhez kapjuk a teljes felszínén magasfényre polírozott stéget. Die Dental Praxis: Kistler doktor, ön miként összegezné: mi az, ami az ön számára jobb lett?

Dr. Frank Kistler: Az indusztriális gyártási folyamat a minőségbiztosítással kapcsolatos elképzeléseinknek nagyon is megfelel – csak kiemelném a lépések meghatározott sorrendjét, a reprodukálhatóság, a dokumentáció, illetve az időmenedzsment pontjait.

És még valami: az ipari előállítás nem korlátoz minket be. Az általam meghatározott indikációk szerint olyan elhorgonyzási elemek építhetők be, mint a nyomógombok vagy reteszek; magát a designt mi határozzuk meg, nem pedig a gép.

A pácienst ritkábban kell berendelnünk, az egész folyamat lerövidül és jobb lesz. Ezáltal a stéges konstrukciók normál ellátásnak számítanak.

Minden érdeklődőnek azt tanácsolom, hogy nézze meg egyszer saját maga a folyamatot.

A CAD/CAM szektorban annyira nagy változások zajlanak, hogy a legjobb, ha mindenki maga alkot képet a technika aktuális állásáról, s a saját tapasztalatai alapján, frissen szerzett tudásával ítélkezik.

Die Dental Praxis: Adler úr, összegzésként, mely tapasztalatait osztaná meg az olvasókkal?

Stephan Adler fogtechnikusmester: Mivel kiesnek számunkra az öntéssel kapcsolatos problémák, és egy korrózióálló, lunkerektől, öntési vagy levegőzárványoktól mentes, homogén szövetszerkezetű munkadarabot kapunk, meg vagyunk győződve az indusztriális előállítás előnyeiről.

Javasolnám, hogy a fogorvossal együtt egy letisztult protokollt kövessünk, akkor az eredmény egy háromdimenziósan abszolút pontos illeszkedésű stég lesz. További előnyét abban látjuk, hogy a stégeket titánból tudjuk kifrézelni.

Ezáltal a páciens szájában az idegen anyagok mennyiségét alacsonyan tarthatjuk, s a titánból készült stégekkel laboratóriumunk profilját a biokompatibilitás területén erősíthetjük.

Aki hozzánk hasonlóan áttér erre az eljárásra, a teljes munkaidő rövidülését tapasztalja, s profitál a költséghatékonyságából is.

Általában azt látjuk, hogy a CAD/CAM technológiában van a jövő! A mi nézőpontunkból csakis azt javasolhatjuk, hogy „ugorjunk fel a digitális vonatra”.

Forrás: Die Dental Praxis 2010/6