Esettanulmány

A 67 éves férfi páciens foghiánnyal érkezett rendelőnkbe, bal alsó ötös fogát elveszítette. Az volt a kérése, hogy újra rágni tudjon a foghiány helyén is.

Státusz: a műtét előtt három hónappal a 3.5 fog extractiója történt. Az eltávolított fogtól disztálisan implantátumok helyezkednek el, mesiálisan pedig saját fogak. Az általános szájhigiéne jó. A parodontológiai státusza korának megfelelő, meghosszabbodott fognyakak láthatóak.

Alapbetegség: hypothireosis, kezelt cukorbetegség.

Mivel a meglevő implantátumokat és azok koronáit a páciens nem szeretné bolygatni, közösen az újabb implantátum beültetése mellett döntünk.

Kezelési terv

A CBCT felvétel rámutatott, hogy a foramen mentale közvetlenül a tervezett implantátum apikális részénél helyezkedik el.

Két lehetőséget láttunk: 
  1. Egy rövid, körülbelül 8 vagy 10 mm-es implantátumot helyezünk be (ennek a behelyezése biztonsággal vállalható). Ez viszont egy idősebb, de erősebb testalkatú férfi esetében kérdésessé tenné az implantátum jövőjét és teherbírását, mivel a klinikai korona hosszabb lenne, mint maga az implantátum.
  2. Második alternatívának a digitális technológiával történő implantáció bizonyult, kissé bonyolította az esetet, hogy a foramen mentale mögé kell az implantátumot behelyezni.

Rövid gondolkodás és a pácienssel folytatott megbeszélést követően a guide-módszer mellett döntöttünk, mivel a navigált implantációval elkerülhető a nagyobb lebenyek készítése, kevesebb a sutura, nagyobb a komfortérzet, a hegképződés, és az ezzel együtt járó kellemetlenségek is csökkennek, mind a páciens felé, mind az orvos számára az implantátum  felszabadításakor.

Ráadásul minimál invazív beavatkozás, melynek kapcsán nő a beteg megelégedettsége, így amikor páciensünk megértette azt, hogy ebben esetben nem szükséges vágást ejteni az ínyén, azonnal bele is egyezett a guide segítségével navigált műtétbe.

Tervezés

A tervek szerint a foramen mentale mögé helyezünk egy hosszabb implantátumot, enyhén ferdén, majd a későbbiek során tengelykorrekciós fejjel kikorrigáljuk az eltérést.

A tervezéshez és sablon gyártásához az SMOP szoftvert választottuk. A szolgáltatás gyors, rugalmas, a wax-up beimportálásával lehetővé válik a visszafelé tervezés. A sablon nyitott, mely lehetővé teszi a hűtést a fúrás során.

A tervezés fázisai az alábbiak szerint következtek:
  • CBCT vizsgálata;
  • Precíziós lenyomatvétel, tanulmányi modell;
  • DICOM adatok importálása az SMOP tervező szoftverbe.

Több előkészületre nem volt szükség, már indulhatott is a tervezés. A rendszer tartalmazta a 3D fogfelállítást, így könnyedén meg tudtuk határozni az implantátum tengelyét.
Az SMOP-nál pontosan pozicionálható az implantátum helye, a szomszédos anatómiai képletek sérülésének a veszélye nélkül.
A tervezést követő 24 órán belül meg is érkezett a már kész sablon.

Műtét

Az előfúráshoz használtuk a sablont, vagyis a módszer „semiguide”. Rögzítésre nem volt szükség, a guide tökéletesen feküdt a fogakon, mindössze két ujjal a két oldalon nyomás alatt tartottuk. A jelölő fúró után a 2 mm-es pilot fúróval fúrtunk. A következő 3,0 milliméter átmérőjű fúró után már eltávolítottuk a sablont a páciens állcsontjáról, a fészekfúrást pedig manuálisan végeztük.

A korábbi tervezés képein a csont és az íny határa nem volt tökéletesen látható, de a radiodens csont és a proc. alv. gerince között 5,5 mm távolság mérhető volt. Így ha az íny szintje alatt 3 mm-rel sikerül megállítani az implantátum tetejét, akkor ez egy megfelelő behelyezési magasságnak tekinthető. Tekintve, hogy a fog eltávolítása több hónapja történt, így állandónak mondható az íny kontúrja.

A kontroll CBCT a korábban megtervezett állapotot pontosan tükrözte. Az eredménnyel a páciens maximálisan elégedett volt, minden az eredeti terveknek megfelelően sikerült.

Megbeszélés

A CT felvételen is jól látható, hogy szabad kézzel történő műtét esetén nem lehetett volna garantálni, hogy az implantátum pontosan a foramen mentale mögé kerüljön. A tervezés és a pontos sablon miatt azonban sokkal nagyobb eséllyel érhettük el a célunkat, mindenféle komplikáció nélkül.

Az eredmény: egy ideális helyre került implantátum és egy stresszmentes műtét. A páciens is elégedett volt a minimal invazív beavatkozással.

Az utóbbi időben egyre több páciens kéri a gyors és rugalmas kezelést, főleg a külföldi pacientúrával rendelkező rendelőknél, klinikáknál.

Dr. Görög Gábor