Az interneten kapható fogfehérítők közel 60%-a meghaladja a hidrogén-peroxid legális szintjét – derül ki egy új, fogfehérítő termékekkel kapcsolatos vizsgálatból. A Which? által végzett tanulmány riasztóan magas aktív fogfehérítő összetevők szintjét fedte fel egy sor tollban, csíkban és géllel töltött fecskendőben.

A törvény szerint a vény nélkül kapható fogfehérítő termékek csak 0,1% hidrogén-peroxidot tartalmazhatnak, és ez az érték 6%-ra emelkedik, ha a fogorvosok alkalmazzák. Az adatok azt mutatták, hogy a 36 online elérhető fogfehérítő termék közül 21, amelyet teszteltek, meghaladta az otthoni használatra engedélyezett hidrogén-peroxid mennyiségét.

Törvénysértés különböző szinteken
A legsúlyosabb bűnösök a fogfehérítő fecskendők voltak, amelyek a megengedett határérték több mint 300-szorosát tartalmazzák a hidrogén-peroxidnak. Az Ebay-en vásárolt kilenc vizsgált termékből öt megszegte a törvényt, az egyik 7,43%-ot tartalmazott. Emellett hasonló mintát találtak az Amazon Marketplace-en is. A fehérítőszerek közül 13-ból ötben volt illegális a vegyszer mennyisége.

A Which? azt is megállapította, hogy nemzetközi eladókon keresztül még olyan termékeket is be lehetett hozni, amelyeket hivatalosan nem árultak az Egyesült Királyságban. Egy esetben a vizsgált fehérítő csíkok a megengedett hidrogén-peroxid mennyiség 132-szeresét tartalmazta.

Az önszabályozás nem működik
Sue Davies, a Which? fogyasztóvédelmi politikáért felelős vezetője elmondta: “Aggasztó, hogy vizsgálataink során kiderült, hogy az online piactereken értékesített – és a közösségi médiában gyakran reklámozott – termékek közül oly sokan átlépik a hidrogén-peroxid megengedett határértékeit, és veszélyeztetik a felhasználók egészségét.

“Egyértelmű, hogy az önszabályozás nem működik, így az emberek ki vannak téve az online nem biztonságos termékek áradatának. Rendkívül fontos, hogy az online piacterek nagyobb jogi felelősséget vállaljanak az oldalukon értékesített termékek biztonságáért. Így a vásárlók sokkal jobban védve lesznek a veszélyes és illegális árucikkektől.”

Forrás: Dentistry.co.uk