“Innovatív módszerek és az implantáció fejlesztésének kilátásai.”

2015-ben, az Ihde Dental és az International Implant Foundation szervezésében, Oroszországban-Szocsiban került megrendezésre a II. Nemzetközi Bazális Implantológiai Tudományos Kongresszus.

A  2014. évi XXII. Téli Olimpia helyszínéül szolgáló stadionok környékét ezúttal a 35 országból érkező közel 600 bazális implantológiával foglalkozó szakember népesítette be, akik Szocsi egyik legszebb ötcsillagos szállodájának és konferencia központjának a Radisson Blu Ressort  valóban ötcsillagos vendégszeretetét élvezhették.

A professzionálisan szervezett és lebonyolított konferencián magyar szakemberek is szép számban voltak jelen, 30-an utaztunk együtt Szocsiba.

Az elmúlt években nagyon összetartó csapat kovácsolódott össze, ahol a tapasztalt sebészek és a bazális implantológiai technikával még csak ismerkedő kollégák is otthonosan érezhetik magukat.  Az előadásokon és egyéb programokon való részvétel valódi közösségi élmény jelentett számunkra. Jó volt kicsit újra élvezni a nyarat hiszen Szocsiban még október közepén is sok napsütés és 24 fok volt, élvezhettük a közeli tengerpartot, a néhány kilométerre magasodó hegyek látványát és az olimpiai park hangulatát is. Megérkezésünket követően minden nap élveztük az öt csillagos  szálloda  különlegesen felszerelt wellness részlegét is.

IIF logo

A három napos Nemzetközi Kongresszust Prof. Dr. Stefan Ihde köszöntő beszéde és előadása nyitotta meg, megköszönve az orosz szervezők és vezető klinikusok  munkáját is. Előadásában  a bazális implantológia legfontosabb elveiről beszélt, fényképekkel illusztrálva azokat.

A napi programot 1-1,5 órás előadások alkották, melyek a bazális implantológia különböző témáit tárgyalták. A prezentációk közül is kiemelkedett Dr. Vivek Gauré előadása, a tubero-pterygoidális implantátumról, ami a bazális implantációs fogpótlás disztális sarokkövének számít. Előadása izgalmas, prezentációja praktikus, nagyon jól strukturált volt ebben a fontos témában.

Kuriózumnak számított. Prof. Dr. Vitomir Konstantinovic  a belgrádi fogorvostudományi egyetem oktatójának előadása a zygoma-implantátumokról. Ez a technika a tapasztaltabb szakemberek  számára is inkább unikum, mintsem a mindennapi gyakorlat része, hiszen komoly maxillofaciális sebészeti ismereteket kíván.

Az előadók között volt a hatalmas tapasztalattal bíró, Prof, Dr. Valeriy Lysenko, a kharkovi 2000 ágyas kórház maxillofaciális-sebész főorvosa, a  Szájsebészeti és helyreállító sebészeti Központ vezetője, a kharkovi Orvosi Akadémia posztgraduális képzésének sebészeti fogászati vezető professzora éppúgy, mint a bazális implantológia nehézségeit és sikereit csak nemrég megtapasztaló fogszakorvos is.

A Kongresszuson a résztvevők nemzetközi összetétele miatt 4 nyelven folyt szinkrontolmácsolás, hogy mindenki számára minden előadás azonnal, pontosan érthető legyen.  Az előadók és a kongresszus résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy a bazális implantólógia  – akár kompromisszumok árán is – de lehetőséget biztosít azon páciensek implantológiai ellátására, akiknél csak csontpótlás után vagy egyáltalán nem lehet a konvencionális rendszereket alkalmazni így nem kaphatnának rögzített fogpótlást.

Az orvosi előadásokon kívül nagy hangsúlyt kaptak fogtechnikusok előadásai  is,  hiszen a bazális implantáció hosszú távú sikere csak a metodika irányelveit tökéletesen ismerő és azt professzionálisan  alkalmazó szakemberekkel tud megvalósulni.

Az előadásokat követő kérdések és hozzászólások valódi, érdemi vitát jelentettek. A leghosszabb szakmai viták a protetikai témájú előadásokat követően alakultak ki, amik  nem véletlenek, hiszen a fogpótlás megfelelő kialakítása kulcsfontosságú az azonnali megterhelés sikeréhez.

(Erről a témáról  Prof. Dr. Stefan Ihde nemrégiben magyarul is megjelent „A rágás receptkönyve” című kézikönyvében is olvashatunk)

A Nemzetközi Kongresszus programjait nem csak szakmai programok alkották.

Volt a közeli hegyekbe, a XXII. Téli  Olimpia sikereinek helyszínein, az Olimpia Parkban és a Szocsi Forma 1-es pályáján vezetett fakultatív túra. A kongresszus hete alatt lehetőség volt hajóútra, a Fekete tengeren, városnézésre Szocsiban, vagy egyszerűen csak pihenni, sétálni a tengerparton.

Az utolsó estén zenés-táncos gálavacsorán vehettek rész a Kongresszus vendégei, előadói, ahol kötetlen formában, de több esetben is szóba kerültek ismét az előadásokon elhangzottak.

A kiemelkedő sikerrel záródott II. Bazális Implantológiai Kongresszust a Nemzetközi Implantációs Alapítvány szervezte. Főszponzora az Ihde Dental volt, aki Magyarországon is a bazális és egyfázisú implantátumok legnagyobb beszállítója.

A magyarországi delegációt  Ihde Dental kereskedőként Csuka Róbert, a Sofortimplant Kft. Ügyvezetője, míg Fogorvosok a Mosolyért Alapítvány részéről Erdei Péter kurátor vezette.

A szervezőknek köszönhetően a Nemzetközi Kongresszus olyannyira sikeres volt, hogy a résztvevők döntő többsége már most jelentkezett a  2016–ban várhatóan még nagyobb létszámban megrendezendő Bazális Implantológiai Tudományos Világtalálkozóra.

International Implant Foundation: Master of Immediate loading

December 4-5-én Budapesten következő állomásához érkezik az International Implant Foundation (IF), Master of Immediate Loading képzésének magyarországi rendezvénye. A Fogorvosok a Mosolyért Alapítvány (FOG-MA) által szervezett kurzus aktuális témája:

Csontfiziológia és implantátum pozicionálás (4D-implantológia)

A kétnapos, az alapítvány által támogatott élőműtéttel egybekötött oktatásra már csak korlátozott számban várunk jelentkezéseket.

Részvételi díj: 800 EUR/fő ami 10 db, IHDE Dental KOS vagy BCS implantátumot is tartalmaz.

További információ: Csuka Róbert Sofortimplant Egészségügyi Kft. H–9400 Sopron, Deákkúti út 16. Tel.: +36 70 570 7217 E-mail sofortimplant@gmail.com, web www.ihdedental.hu