2014. november 26-án kezdődött az International Implant Foundation 2. nemzetközi Master programja. Három alkalommal Zágrábban vehettek részt az érdeklődők műtétekkel és protetikai ellátással egybekötött kurzusokon. 11 országból érkeztek orvosok, hogy megismerkedjenek vagy elmélyítsék tudásukat a fogászati implantátumok azonnali terhelésének témakörével.

IIF logo

A tematikusan felépített rendezvénysorozat az anatómiai alapoktól kezdve a tervezésen, sebészeten, protetikai ellátáson át az utókezelésig mutatta be az azonnal terhelhető implantátumok rendkívül széles indikációs területeit. Szintén 11 országból érkeztek előadók is a képzésre. Maxillo faciális- és szájsebész professzor, klinika vezető főorvos, protetikus orvosok és fogtechnikusok számtalan előadást tartottak a szemeszter alatt, bemutatva saját szakterületükön végzett munkájukat, nemegyszer elkövetett hibákat is, hogy azokból is tanulhassanak a résztvevők.

Volt aki az előzetesen ismertetett részletes program alapján csak az őt érdeklő kurzuson majd a montenegrói befejező részen és  vizsgán vett csak részt, de sokan mind a négy alkalommal eljöttek az előadásokra. Láthattunk szóló implantátumra készített fogpótlásokat épp úgy, mint laterál vagy teljes állcsont ellátásokat, de a bemutató műtéteken mindig teljes szájrehabilitációra került sor, azaz a páciens a kezelés harmadik napján implantátumokon rögzített hosszú távú deiglenes (terápiás) hídprotézissel távozott. Minden esetben teljesült a rendszer által a páciensek 99%-ának ajánlott lehetőség, rögzített pótlás 3 nap alatt.

A montenegrói vizsga két részből állt, először rövid prezentációban mindenkinek 5 esetet kellett bemutatni az anamnézistől a hosszú távú ideiglenes vagy végleges ellátásig. Magyar orvosok közül többen is beszámoltak több éves kontrollvizsgálatokkal alátámasztott sikerekről is, de volt akitől további páciensek bemutatását kérték a vizsgáztatók. Ezután következett az írásbeli teszt ami egyáltalán nem volt könnyű, hiszen kitért a teljes szemeszter elméleti anyagára. A két napon át zajló vizsgáztatás után 11 magyar orvos térhetett haza az IF által kiállított „Master of Immediate Loading” oklevéllel. Ősszel ugyanilyen tematika alapján Budapesten indul újra az International Implant Foundation Master programja a Fogorvosok a Mosolyért Alapítvány szervezésében melyen reményeink szerint – ill. az eddigi jelentkezések és érdeklődések alapján – még több magyar orvos fog IF Master képesítést szerezni.

A Sofortimplant Kft. és a Fogorvosok a mosolyért Alapítvány 2015-16-os képzési programjai: http://www.fog-ma.com/#!tovbbkpzsek/co16