Az alább bemutatott eset kezelési tervében egy szóló implantátum behelyezését határozták meg az esztétikailag kihívást jelentő front maxilla bal felső kismetszőfogának a helyére.

1. ábra: Lokalizált horizontális gerincdefektus. A kezelési terv szerint szóló implantátumot helyeznek a kismetszőfog helyére. 2. ábra: CBCT-felvétel a defektusról. A megmaradt gerinc szélessége 5,6 mm.

1. ábra: Lokalizált horizontális gerincdefektus. A kezelési terv szerint szóló implantátumot helyeznek a kismetszőfog helyére.
2. ábra: CBCT-felvétel a defektusról. A megmaradt gerinc szélessége 5,6 mm.

Mérsékelt horizontális gerincdefektussal kellett számolni, a reziduális csontszélesség 5,6 mm volt. A szakaszos megközelítést alkalmazó irányított csontregenerációs technikához részlegesen demineralizált sertés kortikális lemezt (OsteoBiol Soft Cortical Lamina, Tecnoss Dental) választottak. Töltőanyagként sertés csontpótló anyagot (OsteoBiol mp3, Tecnoss Dental) használtak.

3. ábra: A teljes vastagságú lebeny lefejtése után OsteoBiol puha kortikális lemezzel építették fel a bukkális csontfalat. A lemezt titánszegeccsel rögzítették. 4. ábra: A hiányt OsteoBiol mp3-mal töltötték fel. 5. ábra: A lemezt úgy alakították, hogy koronális irányból ráhajoljon a töltőanyagra. Itt is titánszegecset használtak a lemez rögzítésére. 6. ábra: Magát a lemezt kollagénmembránnal fedték, mely gyors lágyrész-integrációt tesz lehetővé.

3. ábra: A teljes vastagságú lebeny lefejtése után OsteoBiol puha kortikális lemezzel építették fel a bukkális csontfalat. A lemezt titánszegeccsel rögzítették.
4. ábra: A hiányt OsteoBiol mp3-mal töltötték fel.
5. ábra: A lemezt úgy alakították, hogy koronális irányból ráhajoljon a töltőanyagra. Itt is titánszegecset használtak a lemez rögzítésére.
6. ábra: Magát a lemezt kollagénmembránnal fedték, mely gyors lágyrész-integrációt tesz lehetővé.

Az augmentációs eljárás után a lemezt kollagénmembránnal fedték, amely lehetővé teszi a gyors lágyrész-integrációt. A csontpótló műtétet – mikrosebészeti technika alkalmazásával – aprólékos lebenyzárással fejezték be.

7. ábra: Az aprólékos, feszülésmentes lágyszövetzárás döntő a sikeres regeneráció szempontjából. 8. ábra: A klinikai szituáció 6 hónap gyógyulási idő után. 9. ábra: A CBCT-felvétel a regenerálódott területet ábrázolja. A gerinc szélessége 10,3 mm-re növekedett. Megfigyelhető az új kortikális lemez és a szivacsos állomány. 10. ábra: A teljes vastagságú lebeny alatt látható a regenerálódott szövet. Jó szöveti vérellátás és a lemez maradványai vannak jelen.

7. ábra: Az aprólékos, feszülésmentes lágyszövetzárás döntő a sikeres regeneráció szempontjából.
8. ábra: A klinikai szituáció 6 hónap gyógyulási idő után.
9. ábra: A CBCT-felvétel a regenerálódott területet ábrázolja. A gerinc szélessége 10,3 mm-re növekedett. Megfigyelhető az új kortikális lemez és a szivacsos állomány.
10. ábra: A teljes vastagságú lebeny alatt látható a regenerálódott szövet. Jó szöveti vérellátás és a lemez maradványai vannak jelen.

A helyreállító tervezésnek megfelelően 3,8 mm átmérőjű, 11 mm hosszúságú implantátum került behelyezésre a hat hónapos gyógyulási időszak után. Végül a cirkóniumfelépítményre teljes kerámia korona került.

11. ábra: Lehetséges volt a tervezett, korrekt háromdimenziós pozícióba a 3,8 mm átmérőjű implantátum behelyezése. 12. ábra: A regenerálódott gerinc a fogpótlás kezelése előtt.

11. ábra: Lehetséges volt a tervezett, korrekt háromdimenziós pozícióba a 3,8 mm átmérőjű implantátum behelyezése.
12. ábra: A regenerálódott gerinc a fogpótlás kezelése előtt.

A végeredmény képei egyértelműen bizonyítják, hogy a leírt augmentációs technikával egy igazán esztétikus eredményt lehet elérni.

13. ábra: A végső szituáció 6 hónappal a teljes kerámia korona behelyezése után. 14. ábra: Periapikális röntgenfelvétel 6 hónappal a fogpótlási kezelés után.

13. ábra: A végső szituáció 6 hónappal a teljes kerámia korona behelyezése után.
14. ábra: Periapikális röntgenfelvétel 6 hónappal a fogpótlási kezelés után.

Dr. Arndt Happe (Németország)
Forrás: Cosmetic Dentistry 2013/4