A hongkongi kormány olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely megtiltaná a kozmetikusoknak a fogfehérítést és más esztétikai beavatkozásokat, amelyek magas kockázatú orvosi eljárásoknak minősülnek. Az új szabályozás szerint csak fogorvosok és orvosok végezhetnék ezeket a tevékenységeket.

A fogfehérítésen túl a szabályozás kiterjedne a Botox kezelésekre, kémiai hámlasztásokra és a magasnyomású oxigénkezelésre is. A törvény pár hónap múlva életbe léphet, amint a Törvényhozói Tanács elfogadta.

A kozmetikákban és szépségszalonokban végzett esztétikai beavatkozások egyre nagyobb üzletággá nőtte ki magát a kínai Különleges Igazgatású Területen, amely egyre nagyobb aggodalmat keltett a nem szakemberek által végzett kockázatos eljárások biztonságát illetően. Az elmúlt években számos incidens történt, köztük egy 46 éves nő halála is, aki vérátömlesztést kapott egy szépségszalonban. A szakmai szervezetek, köztük a Hong Kong-i Fogászati Szervezet is többször felhívta a figyelmet a problémára és sürgette a kormányt a jogszabályok kiskapuinak megszüntetésében.

Az előterjesztett irányelvek elfogadásával Hong Kong a környező országok gyakorlatát követné. Új-Zéland például nemrégiben szüntette meg a magas koncentrációjú hidrogén-peroxidos fogfehérítő termékek OTC árusítását. Korábban pedig Ausztrália hozott hasonló szabályozást a 6%-nál nagyobb mennyiségű kémiai ágenseket tartalmazó fogfehérítő termékek árusítását illetően