Gyakran előfordul, hogy egy fogászati praxis adásvételét az hiúsítja meg, hogy az eladó úgy érzi, üzlete többet ér, mint amennyit a vevő ajánl.

Ez persze oda vezet, hogy a vevő ajánlatát vissza fogja utasítani. Néha akkor is megtörténik ez, amikor az eladó és vevő nem is áll olyan távol egymástól az adásvétel összegét illetően. Ez különösen akkor okoz frusztrációt a felek számára, ha már elvégezték a cégátvilágítást, és a finanszírozást már majdnem elintézték. Ha a felek fix ponton állnak, és nem alkudoznak az árról, létezik egy reális módszer arra, hogy az eladó megkaphassa a kívánt árat, a vevő pedig az adott érték meglétét bizonyító adatok alapján megfizesse ezt az összeget. Ez a megtérülést biztosító tranzakció. Ilyen adásvétel esetén a fogászati praxis vásárlója és az eladója egyaránt úgy érezheti, hogy kialkudta a megfelelő árat, és nem maradt semmi meghatározatlanul.

Hogyan működik ez a tranzakció?

Nézzünk egy pontos példát. Tételezzük fel, hogy a vásárló 500 ezer dollárt ajánlott fel, és az eladó legfeljebb 550 ezer dollárig hajlandó leengedni a vételárat. A kettő között 50 ezer dollár különbség van, ami az eladó szerint a praxis értéke miatt szükséges, a vevő azonban nem szívesen fizeti meg. A továbblépés érdekében a megállapított eladási ár 500 ezer dollár lenne, amihez megtérülést biztosító záradékként maximum további 50 ezer dollárt tesznek hozzá. A következő lépés az lesz, hogy a tanácsadók kidolgozzák azt a metódust, amellyel a vevő meg fogja fizetni a fennmaradó 50 ezer dollárt, amennyiben bizonyos feltételek bekövetkeznek. A kiegészítő fizetés további 50 ezer dollárhoz juttatja az eladót legfeljebb három éven belül, a következőképpen:

Ha a megállapított bruttó bevétel az eladáskor 775 ezer dollár volt, és a nettó nyereség a tulajdonos tényleges kompenzációjával együtt 310 ezer dollárral volt egyenlő (a bruttó bevétel 40%-a), ezt az összeget tekintik alapnak. Ha a praxis bruttó bevétele a következő évben meghaladja a 775 ezer dollárt, a megállapodásban rögzített képlet szerint az eladó a nettó nyereség felét kapja meg a 40 százalék alapévének felhasználásával, amely ugyanaz lenne, mint az alapévből származó 775 ezer dollárt meghaladó bruttó bevétel 20 százaléka.

A megtérülést biztosító tranzakció eredménye minden esetben garantálja az adásvétel megfelelő árát?

A fenti példában az érték bizonyítása az eladó oldalán volt. Ez azonban nem minden esetben így történik. A lényeg az, hogy megtérülést biztosító záradékkal megkötött megállapodás esetén az adásvétel megtörténik. A feleknek csupán olyan embert kell keresniük, aki rendelkezik a megfelelő szakértelemmel az ilyen típusú adásvételek lebonyolításához.

Forrás: medipress.hu