A rágás megváltoztatása károsíthatja az implantátumot, derült ki egy új tanulmányból, amelyet egy fogorvos csoport végzett a RUDN egyetemen. A fogimplantátumok korai romlásának egyik legfontosabb okaként, a rágás domináns oldalának változását említik. A betegnek általában három-négy hónapig tart, amíg megszokja a fogászati implantátumot. Ez idő alatt a rágás típusa és a fogak terhelése is megváltozhat. Ennek eredményeként a műtét után a beteg a másik oldalon rághat, ami megnehezítheti a számára az implantátumhoz való alkalmazkodást, és ennek következtében rendellenességekhez vezethet a csontban.

Változás a rágási szokásban
A kutatócsoport 64 olyan beteget elemzett aki rendelkezik fogászati implantátummal, de ezeket minden esetben csak az állkapocs egyik oldalára helyezték be. Röntgenfelvételt készítettek a résztvevők fogairól, és megmérték a rágóizmok erejét is. Ezeket a vizsgálatokat az implantációs műtét előtt végezték el először, majd a beavatkozást követően egy éven belül kétszer.

Kérdőívre válaszolva 40 beteg (62,5%) számolt be arról, hogy rágásuk dominánsan változott a műtét után. A fogorvosok arra a következtetésre jutottak, hogy visszatértek a fog elvesztése előtti rágási szokásokhoz.
Hat hónappal azután, hogy a betegek megváltoztatták rágásuk domináns oldalát, több mint egyötödük (22%) érezte úgy, hogy kevésbé alkalmazkodnak az implantátumokhoz, míg akiknek rágási szokásaik nem változtak ők sokkal jobban alkalmazkodtak.

Keresse a jeleket

“A rágás domináns oldalának megváltozása fontos tényező a fogászati implantátumokhoz való alkalmazkodás szempontjából” – mondta Igor Voronov professzor, a RUDN Egyetem ortopédiai fogászatának tanszékvezetője.

“Vizsgálatunk szerint ez is oka lehet a kóros folyamatoknak, ami végül implantátum elvesztéséhez vezethet. A fogorvosoknak tisztában kell lenniük az ilyen változások lehetséges bekövetkezésével. Figyelembe kell venniük őket a műtét utáni rehabilitációs időszakban, és észre kell vegyék, ha erre utaló jelek vannak” – nyilatkozta be Dr. Voronov.

Forrás: dentistry.co.uk