A testmozgásnak számos dokumentált előnye van, többek között képes csökkenteni a szívbetegség, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák egyes típusainak kialakulásának kockázatát – de a kutatások azt is kimutatták, hogy a száj egészségét is képes fokozni. A Journal of Dentistry egyik publikált tanulmánya azt mutatta, hogy a rendszeres fizikai aktivitás javíthatja a parodontális egészséget. Pontosabban: azok az emberek, akik rendszeresen sportoltak, 54% -kal kisebb valószínűséggel fognak parodontitisben szenvedni, mint azok, akik “nem mozgó” életet élnek. Az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat felmérése ezenkívül feltárta, hogy azok az emberek, akik hetente háromszor vagy kevesebbszer sportolnak, szintén profitálhatnak belőle, ami azt jelenti, hogy 33% -kal kisebb a valószínűsége a parodontitis kialakulásának.

BMI és a száj egészsége
Létfontosságú kapcsolat van az emberek testtömeg-indexe (BMI) és a fogak egészsége között. Egy, a Journal of Periodontology-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy azok az embereknek, akik normális testsúlyt tartanak fenn, és az ajánlott mennyiségű testmozgás minden héten elvégzik, 40% -kal kisebb a valószínűsége, hogy parodontitisben fognak szenvedni. Az egészséget fokozó egyéb magatartások közé tartozik az egészséges, mediterrán stílusú étrend fogyasztása, amely kevés finomított cukrot, és sok rostot, gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírt tartalmaz.

Elkezdeni
Az ajánlott testmozgás a száj egészségének javítása érdekében az életkor függvényében változik. A legtöbb egészséges felnőtt számára az Egészségügyi és Humánügyi Minisztérium körülbelül 150 perc mérsékelt szív- és érrendszeri gyakorlatot vagy 75 perc erőteljes szív- és érrendszeri gyakorlatot javasol. Az erőnléti edzés is kulcsfontosságú hetente legalább kétszer a nagyobb izomcsoportok számára. A kezdő embereknek ezt lassan kell megtenniük, növelve az edzés idejét és intenzitását, ahogy előre haladnak. Azok, akik súlyt emelnek, azt edző által jóváhagyott edzéssel tegyék, és masszírozó habhengert használhatnak a fájdalom csillapítására. Egy kis fájdalomra ugyanis kell számítani, amikor egy személy súlyzós edzésbe kezd, a tejsav felhalmozódása miatt.

Ez fordítva is működik
Tudjuk, hogy a testmozgás jótékony hatással lehet a száj egészségére, de fordítva is működik. Vagyis a fogak rendszeres gondozása segíthet megvédeni a szívét, és ezáltal azt, hogy fitt és aktív maradjon. Az Európai Kardiológiai Társaság nemrégiben készült tanulmánya szerint a fogmosás rendszeressége összefügg a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával. A tudósok feltételezése szerint az egyik lehetséges ok az, hogy a gyakori fogmosás csökkenti a fogak és az íny közötti zsebekben élő baktériumok mennyiségét, ezáltal pedig nem kerülnek baktériumok a véráramba.

Túl sok pozitívum?
Annak ellenére, hogy a testmozgás milyen előnyökkel járhat a száj egészsége szempontjából, az intenzíven edzőknek (például profi vagy félprofi sportolóknak) tudomásul kell venniük egy skandináv tanulmányt, amely azt mutatja, hogy a nehéz edzés hozzájárulhat szájegészségügyi problémákhoz, beleértve a lyukas fogakat a testmozgás okozta zománc erózió hatására. A zománc gyengeségének egyik fő oka a savas sportitalok fogyasztása és a testmozgás során nyitott szájjal történő légzés. A sportolók ellensúlyozhatják ezeket a hatásokat, ha víz-elektrolit megoldásokat választanak, és azzal ha törekszenek, hogy csukott szájjal lélegezzenek.

A testmozgás egészében hozzájárul a száj egészségének javításához – különösen az íny egészségéhez. Intenzíven végezve azonban károsíthatja a zománcot. Ahelyett, hogy feladnák a testmozgást, a sportolóknak gondoskodniuk kell a savas italok elkerüléséről és az orrukon keresztül történő lélegzésről. A nyitott szájjal történő légzés kiszáríthatja a nyálat, ezáltal a zománcot káros baktériumok érhetik.

Forrás: Dentalnews