Hónapokkal azután, hogy Wuhanban, Kína egyik legnagyobb városában először fedezték fel, a folyamatban lévő koronavírus (azóta SARS-CoV-2 elnevezésű) kitörésének hatása egyre inkább érezhető az egész világon. 2020. március 24-ig 387 382 megerősített COVID-19 eset került nyilvánosságra, melyből 16 767 halálesettel végződött. A koronavírus az Antarktiszon kívüli az összes kontinensen megjelent már. Mivel a járvány az elkövetkező hetekben és hónapokban valószínűleg fokozódni fog, ideje frissíteni, hogy milyen hatásai voltak a fogászati szakmában dolgozók számára.

A fogászati események sokaságát halasztották el egész Európában a koronavírus kitörésének következtében. Például, az exocad GmbH – amelyet a közelmúltban megvásárolt az Align Technology – bejelentette, hogy az Insights 2020 eseményét március közepéről szeptemberre helyezik át. Időközben az Európai Fogszabályozó Társaság Harmadik Kongresszusa – amelyre Máltán került volna sor március 19-21-én -, novemberben fog megrendezésre kerülni. 

A KRAKDENT 2020 – Lengyelország legnagyobb fogászati kiállítása, amely 15 000 látogatót vonz a világ minden tájáról – szintén halasztásra került. Lengyelországban már közel 1000 esetet jelentettek a COVID-19-ről, így a rendezvény elhalasztása összhangban áll számos ország (tömeges összejövetelekre és a betegség továbbterjedésének kockázatával kapcsolatos) iránymutatásával.

Spanyolországban elhalasztották az EXPODENTAL Madrid kétévenkénti ülését, majd az UNIDI, az Olasz Fogorvosi Szövetség és a Rimini Expodental Találkozó szervezője szintén bejelentette, hogy rendezvényüket május és szeptember között fogják megtartani. Olaszországban – az európai országok közül – messze a legtöbb COVID-19-es esetet regisztrálták (március 24-ig 63 927-et), ami arra késztette a kormányt, hogy az egész országot zárlat alá helyezzék.

A világ minden táján érzett hatások

A vírusnak azonban nemcsak az európai fogászati piacra volt hatása. Kínában a fogorvosi kongresszusokat elhalasztották, de azok dátumai még nem kerültek nyilvánosságra. Így Kína egyik legnagyobb fogászati rendezvényét, a Dental South China Nemzetközi Kiállítást és Konferenciát is határozatlan időre felfüggesztették. Az IDEM Szingapúr 2020 először áprilisról júniusra lett áthelyezve, majd később bejelentették, hogy mind a konferencia, mind a kiállítás része online kerül megrendezésre.

Az amerikai székhelyű Osseointegrációs Akadémia szintén bejelentette a március 18-21-én tartott éves ülésének elhalasztását, alig két héttel a konferencia tervezett megkezdése előtt.

Még nem lehet látni, hogy a SARS-CoV-2 kitörése befolyásolja-e az év későbbi szakaszára tervezett egyéb, kiemeltebb fogászati eseményeket is. Az FDI (a Fogorvosok Világszövetsége) szeptemberben Kínában, Sanghajban rendezi éves fogászati világkongresszusát, és a múlt hónap elején tett bejelentésükben hangsúlyozták, hogy “A kongresszuson résztvevők biztonsága mindig elsődleges fontosságú”.. Folytatjuk a kínai hírek nyomon követését, és szoros kapcsolatot tartunk fenn a helyi partnereinkkel a helyzet napi értékelése céljából. Jelenleg a kongresszus a tervek szerint kerül majd megrendezésre, mivel arra számítunk, hogy a helyzet addig javulni fog.” – mondta az FDI elnöke.

A fogászati vállalkozások, gyártók és kereskedők is érzik a vírus következményeit

A koronavírus által okozott sokoldalú körülmények a fogászati piac legnagyobb vállalataira is hatással vannak, lesznek. A Straumann csoport vezérigazgatója, Guillaume Daniellot egy internetes közvetítésben bejelentette, hogy a járvány valószínűleg, legalább 30 millió svájci frankkal (28,36 millió euró) fogja csökkenteni az ázsiai-csendes-óceáni (APAC) térségben folytatott eladásait. Az APAC régió jelenleg a csoport üzleti tevékenységének 19% -át teszi ki, és Kína a régió legnagyobb nemzeti piaca a Straumann cég számára.

A Dentsply Sirona, a fogászati szektor egy másik óriása, nemrégiben azt jósolta, hogy eladásai a kínai, japán, dél-koreai és tajvani piacon összesen 60-70 millió dollárral csökkennek az év első negyedévében. “Mint minden iparág esetében, Kínában és más területeken folytatott kereskedelmi tevékenységeinket ez a kiszámíthatatlan közegészségügyi helyzet is érinti” – jegyezte meg Jorge Gomez, a Dentsply Sirona pénzügyi igazgatója.

Gomez hozzátette, hogy a vírus elterjedése mind a fogászati fogyóeszközök, mind a technológiai- és felszerelési szegmensek lelassulását eredményezi, továbbá az érintett piacokon a következő negyedévekben az eladások helyreállítását jelenleg nehéz előre jelezni.

A Dental Tribune International beszámolója szerint, az egyik legnagyobb fogszabályzó gyártó cég, az Align Technology, egy konferencia beszélgetésében bejelentette, hogy 2020 első negyedévében 20.000 – 25.000- nél kevesebb Invisalign készülék eladására számít Kínában.

MIT VÁRHATUNK?

Ebben a szakaszban még nehéz megjósolni, hogy a koronavírus kitörésének milyen hatásai lesznek a fogászati világban. Egyre több helyen érvényesítik az olyan szigorú utazási korlátozásokat, mint a kijárási tilalom, amelyeket néhány hete még csak Olaszország, Kína és Dél-Korea vezetett be. Azonban az előre látható, hogy egyre több fogászati rendezvény kerül majd halasztásra, és a közeljövőben valószínűleg erre kell számítanunk.

*KIEGÉSZÍTÉS

Dental World 2020, Magyarország legnagyobb fogászati rendezvénye a jelenlegi állás szerint továbbra is októberben, tehát változatlan időpontba kerül megrendezésre.

 

Forrás: Dental Tribune International

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.