Ezért a fertőzések elleni védekezés kiemelten fontos!

Higiénia minden praxis részére fontos

Az Ön mindennapi munkája védi páciensei egészségét, illetve elősegíti az életminőségük javítását. Munkája sikerében támogatja Önt a teljes higiénia és a fertőzésveszély minimalizálása. Ebből kifolyólag a higiéniának rendkívül nagy szerepe van az életében. Mi a DÜRR Dental, mint a világ egyik vezető fertőtlenítőszer speciálistája, megteremtjük ügyfeleink részére a megbízható és biztonságos praxis higiéniát.

Különböző kórokozók fertőzéseket okozhatnak a rendelő területén illetve a munkafolyamatok során, amelyek az egészséget veszélyeztetik. Még akkor is, ha a higiénia a napi rutin része és egy rendelő mindennapjaiban nem szerepel feltétlenül a figyelem középpontjában, akkor is a praxis alapköve, amelyre támaszkodva megakadályozzuk a fertőzéseket, betegségeket ezzel biztosítva a rendelő működését.

Ezért szeretnénk Önt a tudatos higiénia kérdésében segíteni, hogy közösen hatékony intézkedéseket és megoldásokat találjunk. Azért állítottuk össze ezt a kiadványt, hogy biztosítsuk az Ön egészségét hosszútávú munkája során, valamint, hogy elkerüljük páciense esetleges megbetegedését a kezelések alatt.

Kórokozók, a láthatatlan veszélyforrások

Ahhoz, hogy egészségesek tudjunk maradni előszőr a kórokozókat kell megismerni: baktériumok, gombák és vírusok. Ezek az emberi szem számára láthatatlanok, de ennek ellenére mindenhol jelen vannak, így a rendelőjében is természetesen. Sok baktérium, gomba és vírus az emberre teljesen veszélytelen, de néhány nagyon komoly fertőzést okozhat. A behatoló fertőző kórokozó a szervezetben betegségeket válthat ki. A behatolás történhet bőrön át, váladékcseppekkel, légutakon keresztül, bőr sérülésein keresztül, kontakt vagy cseppfertőzés útján. A kórokozók három csoportját szeretnénk röviden bemutatni. 

Baktériumok

A baktériumok a legkisebb sejtes mikroorganizmusok. Osztódással szaporodnak. A baktériumok változatos megjelenéssel és tulajdonságokkal rendelkeznek. Néhánynak oxigénre van szüksége az életben maradáshoz, másoknak pedig nincs. A baktériumok nagy része ártalmatlan, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén baktérium is, mint például a mycobacterium tuberculosis, amely a tuberkolózis megbetegedés okozója.

Gombák

A gombák, csakúgy mint a baktériumok egy külön organizmus. Itt is találunk sok veszélytelen típust. Orvosi szempontból számunkra fontosak azon gombák, amelyek kórokozóként fertőző megbetegedéseket okoznak, ún. mikrózisokat. Három csoportba osztjuk őket: az élesztőgombák, a dermatopytonok és a penészgombák. A legtöbb betegséget az élesztőgombák okozzák, mint például a Candida albicans, amely a bőr és nyálkahártyán található és akár vérmérgezést is okozhat. 

Vírusok

A vírusokra az orvoslásban, mint fertőző részecskékre hivatkozunk. A baktériumokkal és a gombákkal ellentétben nem alkalmasak önálló életre, csak másik élőlények sejtjeiben élősködve, parazitaként képesek szaporodni. Méretük 10 és 1.000 nanométer között változik. Legismertebb képviselőik például az influenza vírus, Hepatitis, HIV, vagy COVID 19.

Egy kritikus terület

A fogorvosi rendelő egy olyan terület, ahol magas a fertőződés veszélye. Gyakori érintkezés a vérrel, nyállal és váladékkal lehetővé teszi a kórokozóknak, hogy megfelelő védelem híján bekerüljenek a szervezetbe. A kórokozók terjedésének számtalan módja lehet: csepp-, nyál vagy akár érintkezés útján. Közvetlen emberről emberre vagy közvetetten kontaminált instrumentek, felületek vagy berendezések közvetítésével.

 

Fókuszáljunk a terjedési utakra!

A praxis mindennapjaiban a fertőzésveszély rendkívül jelentős. Azt tudjuk, hogy hol vannak különösen nagy veszélyforrások. Most vizsgáljuk meg részletesen a terjedési utakat a fogászati rendelőben.

Közvetlen út

 Cseppfertőzés

Cseppképződés útján, amely a beszéd, tüsszentés vagy köhögés esetén is létrejöhet, kórokozók – mint például az influenza vírus – is a levegőbe kerülhetnek. Amennyiben a kórokozók a nyálkahártyán megtapadnak és ott szaporodni kezdenek, úgy fertőzés következik be. 

Kezek

A kéz a kórokozók legfontosabb terjedési útja: Ön megérinti a pácienst, különböző eszközöket, felületeket, gépeket stb. A mindennapos kézfogás is fertőzésekhez vezethet. 

Közvetett út

Aerosol felhő

Az aerosol felhőben rengeteg részecskét találunk, úgymint nyálat, vért, fogszövetet, fogtisztító anyagot, de ugyanúgy megtalálható benne a kezelés során használt anyagok, eszközök részecskéi, mint például a fúró darabjai, csakúgy, mint a hűtővíz vagy a kompresszorból származó hűtőlevegő is. Ennek alapján a kórokozók is megtalálhatók a felhőben, ezáltal az egész helyiség kontaminálódik. A kórokozók a bőrön, a nyálkahártyán, a légutakon vagy a sebeken keresztül is bekerülhetnek a szervezetbe. 

Felületek

A fogászati kezelések során a páciens és a személyzet is kapcsolatba kerül a felületekkel, eszközökkel. A védelem nélküli érintkezés ezekkel a kontaminált területekkel fertőzéshez vezethet.

Eszközök

Az instrumentek érintkeznek a kezelés során a nyálkahártyával, vérrel és így kórokozókkal. Ezért egy védelem nélküli érintkezés ezekkel a kontaminált, nem fertőtlenített vagy sterilizált eszközökkel, fertőzésekhez vezethet.

A fertőzés elleni védekezés a prevencióval kezdődik

Rendszeres higiéniai intézkedések szem előtt tartásával gondoskodhat a fertőzésveszély lehető leghatékonyabb minimalizálásáról. Így tudja megvédeni a páciensét, a kezelő- személyzetet és a rendelőjét.

 

Prevenciós intézkedések részletekben

A megelőzés az első lépés a fertőzésveszély hatékony redukálásához a rendelői mindennapokban. Melyek azok a tennivalók, amelyek különösen hatékonyan és gyorsan a mindennapi rutin részéve kell hogy váljanak? 

Kezelőszemélyzet

alapos kézmosás szappannal és kézfertőtlenítő folyadékkal elengedhetetlen, mivel a kezünk az első számú terjedési út!

védőruházat, úgymint kesztyű, védőszeműveg, maszk viselése elengedhetetlen. Plexi pajzs viselése ajánlott. Mindezek együttesen csökkentik a fertőzésveszélyt, mind a cseppfertőzés mind a kontaktfertőzés esetében, legyen az akár közvetlen vagy közvetett.

védőoltások hatékonyan minimalizálják a specifikus fertőzésveszélyt.

a kezelőszemélyzet rendszeres továbbképzése, valamint a megfelelő eszközökkel való ellátása alapvető alkotóelemei a hatékony védekezésnek. 

Páciens

mindenre kiterjedő anamnézis felállítása – a páciens alapos kikérdezése az egészségi állapotáról – és az arra adott megfelelő higiéniás intézkedések nagyban csökkentik a pácienstől kiinduló fertőzés veszélyét.

speciális antibakteriális szájöblítők alkalmazásával eredményesen csökkenthetjük a kórokozók számát a nyálban, a nyálkahártyán vagy a kezelés során keletkezett aerosol felhőben.

 Rendelő

az eszközök megfelelő kezelése az újrafelhasználás előtt: mechanikai tisztítás megfelelő védőfelszerelés mellett, fertőtlenítés, csomagolás, sterilizálás és az előírások szerinti tárolás mind csökkenti a fertőzésveszély nagyságát.

az eszközök és berendezések rendszeres karbantartása, a szükséges alkatrészek cseréje (pl. szűrők), a gyártói ajánlások betartása, az esetleges sérült részek kicserélése mind előfeltételei a biztonságos kezelésnek és így a páciens és a kezelőszemélyzet egyidejű védelmének.

a megfelelő fertőtlenítőszerekkel történő alapos fertőtlenítés nem csak tisztítja, de ugyanakkor kíméli is a felületet, amely így megőrzi a minőségét.

szintén nagyon fontos az elszívórendszerek, szeparátorok megfelelő fertőtlenítőszerrel, az előírásoknak megfelelő módon történő fertőtlenítése, amely nemcsak a fertőzésveszélyt csökkenti, hanem a berendezések élettartamát is meghosszabbítja.

A fertőzésveszély hatékony csökkentése

A fertőzésveszélyt a rendelői mindennapokban nem lehet

megszűntetni teljesen, csak csökkenteni lehet. Ehhez az alaphigiénia elengedhetetlen. de nem elégséges. Az alaphigiéniával a szennyeződéseket el tudjuk távolítani, de a kórokozókat ne tudjuk kiiktatni, így azok maradnak. Ehhez fertőtlenítőszerekre van szükség, amelyek a definíciójuk szerint a kórokozók 99,999% képesek megölni. Ehhez általában kémiai anyagokat használnak, amelyekkel a kórokozók struktúráját összetörik, ezzel megölve vagy inaktiválva őket.

Hatásspektrumok

Mivel különböző kórokozók vannak, így a fertőtlenítőszereknek is specifikus hatásspektrummal kell rendelkezniük ahhoz, hogy biztosan hatékonyak legyenek: bakterizid baktériumok ellen, tuberkolozid tuberkolózis ellen vagy fungizid gombák ellen. A vírusok, mivel nem önálló élőlények, így nem megölni, hanem inaktiválni tudjuk őket. Viruzid fertőtlenítőszerek hatékonyak minden vírus ellen. Egy jó fertőtlenítőszer hatásspektruma minden kórokozót le kell hogy fedjen.

Alkalmazási terület

A fertőtlenítőszerek hatékonysága a felhasználási területtől is függ: olyan fertőtlenítőszer, amely egyszerre alkalmas és kíméletes különböző felhasználási területeken, úgymint: emberi szövet (kéz), felületek, eszközök, gépek egyszerűen nem létezik. Ebből kiindulva a rendelő hatékony higiéniáját csak úgy tudja megteremteni, ha a felhasználási területeknek megfelelő fertőtlenítőszerek kombinációját alkalmazza a gyártói előírások maximális betartása mellett. 

Amit egy jó fertőtlenítőszernek tudnia kell

A különböző kórokozók megbízható megölése illetve kiiktatása természetesen alapkövetelmény egy fertőtlenítőszer esetében. Vannak azonban egyéb tulajdonságok is, amelyek meghatározzák azt, hogy egy fertőtlenítőszer hatékony avagy sem. Ezek közül a leglényegesebbeket összefoglaltuk a következőkben.

Kórokozókra vonatkozóan

teljes hatásspektrum: bakterizid, fungizid, tuberkulozid és viruzid egyszerre

rövid hatásidő

bizonyított, megbízható hatás

erős tisztító és fertőtlenítő hatás

 

Emberre és környezetre vonatkozóan

különösen kíméletes a bőrrel

jó eloszlási képesség felületeken, eszközökön és gépeken

felhasználóbarát, könnyű kezelhetőség, egyszerű adagolás, ésszerű kiszerelés

gazdaságosság

hosszú eltarthatóság

biológiailag lebomló

kellemes illat

gyors, maradéktalan felszáradás

Sterlizáció

Az eszközök megfelelő kezeléséhez a fertőtlenítésen és a mechanikai tisztításon túlmenően elengedhetetlen a sterilizáció, az autoklávban megfelelő programok szerint. Ez gőzzel történik meghatározott nyomás mellett 134 °C-on, amely hatására a kórokozók 99,9999% elpusztul illetve inaktiválódik.

A biztonságos fertőtlenítés szabályai

A legjobb fertőtlenítőszer is csak akkor tudja az optimális hatását kifejteni, ha megfelelően van alkalmazva. Ez nem túl bonyolult dolog, elég négy fontos alapelvet figyelembe venni és követni:

  1. Alaposság:

ahova a szer nem jut el, ott nem is fog hatni!

  1. Adagolás:

tartsuk be a koncentrációra vonatkozó előírásokat!

  1. türelem:

semmiképpen se távolítsuk el a szert a hatóidő lejárta előtt!

  1. rutin:

rendszeres alkalmazás elengedhetetlen!

Forrás: Dental Plus higiéniai melléklet 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.