Az alapellátó fogorvosi praxisokban elismerhető költségek listájáról a nyáron jelent meg új szabályozás. Dr. Herczeg Olgát, a MOK Fogorvosi Tagozatának alelnökét arról kérdeztük, lehet-e ez hatással a beszállítókra, a felhasznált anyagok és eszközök piacára?

Ő úgy véli, ez a szabályozás a fogorvosokat célzó eszköz- és szolgáltatáspiacot jelentősen nem fogja befolyásolni, miután csak az OEP-pel szerződött fogorvosokra vonatkozik. A finanszírozás pedig oly mértékben alacsony, hogy az már a rendelők működtetését veszélyezteti, ezért ha költségként szerepelhet is néhány új dolog, de azt nincs miből megvásárolni, akkor annak hatása sem lehet.

OEPAz OEP finanszírozás még elvi szinten sem tartalmazza az eszközök újrabeszerzésének költségeit. Mint megjegyzi, a legutóbbi időkig a fogorvosi átlagfinanszírozás 650-750 ezer forint volt. Az egészségügyi béremelés pedig a fogorvosoknál igen szerényre sikeredett (szakellátási szolgálatoknál 17, illetve 22 ezer forint, az alapellátóknál mintegy 50 ezer forint). Véleménye szerint kizárólag az OEP-finanszírozás jelentős emelése hozna pozitív változást az eszköz- és szolgáltatáspiacra.

Szerző: Sz.A.