Fluoridot adnak a vízellátáshoz, miután a vezető egészségügyi tisztviselők “hatékony megoldásnak” ítélték a szájüregi egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére.

Chris Whitty, Anglia vezető orvosigazgatója szerint a fluorid hozzáadása az Egyesült Királyság ivóvizéhez mintegy 17%-kal csökkentené a fogszuvasodást a legkedvezőbb helyzetű gyermekek körében. A leghátrányosabb helyzetűek körében azonban jelentős, 28%-os csökkenés lenne tapasztalható.

A foghúzás miatti kórházi felvételek száma is csökkenne, a gyermekek és fiatalok körében 45 és 68% közötti mértékben.

Megrögzött egyenlőtlenségek
A bizonyítékok új felülvizsgálatában mind a négy tiszti főorvos arra a következtetésre jutott, hogy a fluorozás “hatékony közegészségügyi beavatkozás” a fogszuvasodás csökkentésére.

Azt írták: “Mint az orvostudományban és a közegészségügyben mindenben, itt is megvan a kockázat és a haszon egyensúlya. Kétségtelen, hogy az Egyesült Királyságban probléma van a fogszuvasodással, és olyan mélyen gyökerező egyenlőtlenségek vannak, amelyekkel foglalkozni kell. A víz fluoridálása csökkentheti ezt a gyakori problémát.

“Összességében erős tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a víz fluorozása hatékony közegészségügyi beavatkozás a fogszuvasodás gyakoriságának csökkentésére, valamint a fogászati egészségi egyenlőség javítására az Egyesült Királyságban. Ezt kiegészítő stratégiának kell tekinteni, nem pedig a fluoridhasználat növelésének más hatékony módszereinek helyettesítőjének.

Az új egészségügyi törvényjavaslat Sajid Javid egészségügyi miniszternek ad felhatalmazást arra, hogy az egész Egyesült Királyságban bevezesse a fluorozást. A központosítás irányába tett lépések azonban egyelőre nem várhatóak.

A fluorid “egyszerű” kiegészítés
Angliában jelenleg mindössze 5,8 millió ember jut fluorozott ivóvízhez.

A felülvizsgálatot a Brit Fluoridálási Társaság (BFS) üdvözölte. Dr. Barry Cockcroft, CBE és a BFS elnöke azzal érvelt, hogy ez mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek segítene.

Megerősíti, hogy a vízfluoridálási rendszerek biztonságosak és hatékonyak. Pozitív hatást gyakorolnak a gyermekek és a felnőttek körében az Egyesült Királyságban tapasztalható, teljesen elkerülhető szájegészségügyi egyenlőtlenségek leküzdésére” – mondta.

“Sok éve kampányolunk ebben a kérdésben. Örülök, hogy újra napirendre került a kérdés. A közösségi vízfluoridálási rendszerek minden korosztály számára kedvezően hatnak; mind a gyermekek, mind az egyre növekvő számú idős ember számára, akiknek a fogai a későbbi életkorukban is megmaradnak.

Hozzátette: “A fogzománc erősítése és a szuvasodás csökkentése a fluorid vízhez való egyszerű hozzáadásával erőteljes és költséghatékony eszköz.