Taiwan-i fogászati kutatók bizonyítékot találtak arra nézve, hogy az arginin aminosavat és kalcium-karbonátot tartalmazó fogkrémek használata szignifikánsan csökkenti a dentin hiperszenzitivitást.  A vizsgálat résztvevőinek 98%-a csökkent túlérzékenységről számolt be a fogkrém 8 heti használatát követően.

A tanulmányban 18 férfi és 25 nő vett részt, akiknél dentin hiperszenzitivitás volt kimutatható és fogazatuk szuvasodás-mentes volt. A résztvevőknek 8 héten keresztül kellett használniuk egy 8% arginint és kalcium-karbonátot tartalmazó fogkrémet, amely a legtöbb páciens számára a legkönnyebb és legköltséghatékonyabb kezelés a hiperszenzitivitás esetén.

A vizsgálat kezdetén, a negyedik és nyolcadik hét után elvégzett összehasonlító fogorvosi ellenőrzések szerint a termék használatának nem voltak káros mellékhatásai a kemény- és lágyszövetekre. A páciensek 97,7%-a a túlérzékenység szignifikáns csökkenéséről számolt be.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy az arginin-kalcium-karbonát kombináció blokkolja a fájdalom útvonalát azáltal, hogy egy védőréteget képez a dentin felszínén, mellyel lezárja a dentin tubulusokat.

A tanulmány a Journal of Dental Sciences szeptemberi számában jelent meg.