Rengeteg műanyag hulladék, annak az eredménye, hogy a lakosság fogkrémmel tisztítsa fogait, olyan tubusokból, amelyeket nem lehet újrahasznosítani. A BusinessWaste.co.uk hulladékkezelő vállalat aggódik a fogkrémtubusok által keletkezett műanyag hulladék mennyisége miatt, és műanyagmentes alternatívákat szorgalmaz.

“A fogkrém elengedhetetlen higiéniai cikk, amelyet az emberek mindig vásárolni fognak” – mondta Mark Hall, a BusinessWaste.co.uk cég szóvivője.
“A probléma azonban a csomagolás; mindenképpen szükséges műanyag tubusba tenni?” – tette hozzá.

A tények
Csak az Egyesült Királyság lakói évente 300 millió tubus fogkrémet használnak. Ez körülbelül 75 000 km műanyag, elegendő ahhoz, hogy kétszer átérje a bolygót.

A probléma az, hogy általában különböző típusú műanyagokból készülnek a tubusok, és sok márka alkalmaz egy fémréteget a tubus belsejében, amit nem könnyű külön választani a műanyagtól. “Sok fogkrémtubusban van ez az alumínium réteg, hogy friss maradjon a fogkrém, de ez rémálommá teszi az újrahasznosítást” – magyarázta Hall. “Tehát sajnos a legtöbb tubus a hulladéklerakóba kerül.”

Ez aggasztja a BusinessWaste.co.uk-ot, mivel átlagosan 500 évbe telik, amíg egy fogkrémtubus teljesen lebomlik a hulladéklerakóban.

Nemcsak hogy a műanyag fogkrém tubusok károsak a környezetre, hanem arra is nagy az esély, hogy a termék közel 10% -a tubusban marad. “A gyártók ezt szándékosan teszik” – mondta Hall. ” Direkt úgy tervezték a tubusokat, hogy a felhasználók ne tudják kinyomni mind a 100%-át a fogkrémnek, így pedig hamarabb vásárolnak újat. Ennek következtében, a műanyag fogkrémtubusok nem kedveznek a földnek, de a fogyasztónak sem ár-érték arány szempontjából.”

Műanyagmentes megoldások
Mivel az emberek egyre jobban aggódnak a környezet védelme miatt miatt, több vállalat is okos megoldásokat talált ki az eldobható műanyag mennyiségének csökkentésére. Ezek közé tartoznak fogászati ​​higiéniai termékeket kínáló vállalatok is. A lehetőségek változatosak, például vizsgálták, hogy tárolható-e üvegben a fogkrém akár por, tabletta vagy paszta formájában. Alternatív megoldásként az internet számos receptet kínál a házi fogkrém elkészítéséhez is. Végül Hall azt javasolja, hogy a fogkrémeket forgalmazó cégek vizsgálják meg az előnyeit a bambuszból készült fogkeféknek és hogy miként lehet az elektromos fogkefe feje is újrahasznosítható.

Forrás: https://eu.dental-tribune.com/news/three-hundred-million-toothpaste-tubes-go-to-landfill/
Szerző: Businesswaste.co.uk
2021.04.05

Kép: (Image: AmyWilliamsPhotography/Shutterstock)