Beszélgetés dr. Volom Andrással, a programsorozat szervezőjével

Az elmúlt években rendszeresen aktív szereplője, szervezője volt a Dental World nemzetközi esztétikai kongresszusainak. Milyen trendeket, újdonságokat lát az idei év programjai között?

Volom Andras ujA fogászatban nagy teret hódít a digitalizálás, de nem mondható el, hogy ez a hazai fogászati rendelők többségében már hozzátartozik a mindennapi munkához. Ennek nyilvánvalóan egyrészt anyagi okai is vannak, másfelől a kollégák látják, hogy a nagy munkák mellett egy rendelés anyagi motorja a konzerválás. Ez adja a napi megélhetésünk alapját. Látványos, ha sikerül egy-egy nagy implantációs munkát elkészítenünk, de tömést, azt naponta végzünk. Ezért érzem úgy, hogy nem volt rossz döntés, hogy idén visszatérünk ezekhez a témákhoz. Több előadás foglalkozik majd a másod-osztályú tömésekkel, s hands-on tréning is lesz e témában. Nem véletlenül! Az egyetemi évek során megtanuljuk ugyan a legfontosabb ismereteket, és gyakoroljuk is eleget, de ez messze nem elég, mert a fogászat e területe is állandóan változik, új anyagok és eljárások születnek szinte naponta.

Kapott visszajelzést a résztvevőktől, kollégáktól, hogy milyen témákról hallanának legszívesebben, illetve melyek hiányoztak esetleg az eddigi programokból?

A visszajelzések mindig sokfélék. Volt azonban egy téma, amely többször is visszatért: sokan jelezték, hogy inlayk és onlayk készítéséről szívesen hallanának. Ennek az igénynek eleget téve több előadó is érinteni fogja ezeket a témákat, nemcsak esztétikai, de a fogsor érintkezési vonatkozásban is.

Az esztétika örökzöld téma, mennyire lehet ebben évről évre megújulni?

Az idei program a színelmélettől a direkt és indirekt restaurációk készítésén át a komplex, gnathológiát, parodontológiát és protetikát egybefogó  előadást is tartalmaz. Mindegyik érdekes, mert az előadók saját mindennapi gyakorlatukra támaszkodva mutatják be az esztétikai fogászat fontos kérdéseit.

A fogászati esztétika témakörében felépített 3 nap igyekszik évről évre egyfajta tematikát, egy szakmai program ívét követni. 2017-ben milyen fő téma köré épül a programsorozat? 

Ebben az évben „több szálon futnak” az érintett témák. Régi vágyam volt dr. Kovács Tamás meghívása, aki Szerbiában dolgozik. Rendkívül igényes munka, valamint átgondolt tervezés jellemzi. Szerintem intellektuális élményt is ad majd az előadása. A másik vonal a direk-indirekt restaurációk köré épül: mikor melyiket használjam? Dr. Angelo Sognalia olasz kollégánk előadása erről a „párharcról”; szól: mikor a tömés, mikor az inlay a megfelelő terápia. Természetesen a gondolati ív, amelynek a végeredménye egy sikeres kezelési terv, nem nélkülözheti az elméleti tudást, pl. a színeket vagy az archarmóniát illetően sem.

Idén több magyar szakember is jelen lesz a nemzetközileg is ismert előadók mellett. Hogyan történt a választás?

Kizárólag a teljesítmény alapján. Annyira érett és nemzetközi szinten is helytálló kollégákról van szó, hogy számomra egyértelmű volt. Szeretném, ha a Dental World nemzetközi porondján ők is megosztanák a tudásukat.

Az elmúlt években az előadások mellett népszerű hands on kurzusok is voltak, melyek a résztvevők számára igényes körülmények mellett adtak lehetőséget a gyakorlati képzésre is. Idén mire készülhetnek az érdeklődők, mire hívná fel olvasóink figyelmét?

Számos lehetőség közül választhatnak majd a rendezvényt meglátogató kollégák. Lesz hands-on a Class II restaurációk ellátásáról, a mikroszkópos fogászatról, illetve prof. Grandini előadásában egy érdekes, a direkt restaurációk elkészítésének protokolljait bemutató képzés is.

Eszt banner

Mi az elsődleges célja, amelyet a programsorozat szervezésekor már előre megfogalmazott? Több újdonság és jövőbe mutató eljárás bemutatása, vagy inkább a gyakorlatias, sokak által megtanulható eljárások megismertetése a hallgatósággal?

Ebben az évben a legfőbb szempont a gyakorlatorientált, a tapasztalatot és a tudást a napi gyakorlathoz közel hozó előadók és előadások bemutatása. Nem vagyok elmélet ellenes, mert azt gondolom, hogy a jó gyakorlat a helyesen alkalmazott elméleten nyugszik. Az alkalmazás trükkjei viszont életfontosságúak a sikerhez. Ehhez nyújtunk teret, hogy előadóink megmutassák az ő útjukat a fogászatban, amiből remélem mi, a hallgatók sokat profitálhatunk.

Reméljük, hogy minden elképzelése megvalósul az idei Dental World-ön, 2017. október 12-14-én, a maratoni programsorozat keretein belül! Mi ott leszünk, reméljük, hogy az olvasóink is hasonlóan döntenek majd! Köszönjük a beszélgetést, sok sikert a rendezvényhez!

Laczkó Tamás

Dental World 2017