Egy iroda, egy étterem és egy busz volt a többszörös fertőzéses esetek helyszíne, amelyeket az egészségügyi hatóságok részletesen tanulmányoztak. Következtetéseik értékes tanulságokat nyújtanak a deeszkalációs folyamatok számára.

Zsúfolt étterem a kínai újév megünneplésekor; 100 fertőzött munkavállaló egy 19 emeletes épületben; hívő buddhisták egy csoportja, akik busszal utaztak egy vallási szertartásra. Ez a három Covid-19 fertőzés kiindulóhelyzetei, amelyet a hatóságok gondosan dokumentáltak. Mi történt mindegyikben? Melyek voltak a kockázati tényezők? Milyen tanulságokat lehet levonni most, amikor megpróbálunk visszatérni a normális kerékvágásba és visszatérni éttermekbe, irodákba és más közös helyiségekbe?

Az irodában

A dél-koreai Szöulban található call center egyetlen szárnyában a fertőzés kockázatát négy kulcsfontosságú tényezővel sokszorozták meg: szoros, tartós kapcsolat sok ember között, zárt térben.

 

A 11. emeleti telefonközpont munkatársai 13 munkaállomást tartalmazó pultnál dolgoznak együtt.

Egy íróasztalnál a 13 alkalmazott közül 9-nek a covid-tesztje pozitív eredményt mutatott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek az alkalmazottak egy zárt térben ültek 137 másik dolgozóval.

A 137 alkalmazott közül 79 (57,6%) embernek pozitív eredményt adott a covid-tesztje. Ebben döntő szerepet játszott, hogy hosszú ideig voltak állandó kapcsolatban egymással.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a szinten a többi alkalmazott közül jóval kevesebben voltak fertőzöttek.

 

Az épület többi részében az ellenőrzött 927 emberből csak háromnak lett pozitív a tesztje, (0,3%), annak ellenére, hogy közös előcsarnokokat, lifteket és más közösségi helyiségeket használtak.

A helyi hatóságok által végzett kutatásból kiderült, hogy a 19 emeletes épületben, melyben több mint ezer lakó és irodai dolgozó tartózkodott, a fertőzött emberek szinte mind erre a területre korlátozódtak. Sőt, a fertőzöttek szinte kizárólag ugyanabban a szobában dolgoztak. Annak ellenére, hogy a liftben és az előcsarnokban az épület különböző szintjeiről érkező munkavállalók jelentős mértékű interakcióba kerültek egymással, a vírus terjedése jórészt arra az egyetlen helyre korlátozódott, amit az íróasztaloknál ülő alkalmazottak töltöttek meg, „jelezve, hogy az interakció (vagy kapcsolatfelvétel) időtartama valószínűleg a többszörös fertőzés fő előmozdítója volt”- állítja a szöuli hatóságok jelentése.

A tudósok és az egészségügyi szakértők különböző mértékű intézkedéseket ajánlanak, mint például a dolgozók rotációja, az otthonról történő munkavégzés, védőmaszkok használata, vagy az irodai felszerelés közös használatának megszűntetése, melyek célja, hogy kevesebb ember koncentrálódjon egy helyen, így csökkentve a fertőzés kockázatát. Az ajánlások magukban foglalják a személyzet fizikai elhatárolását is a nagy értekezletek beszüntetésével, valamint az alacsony létszámok előírásával a hozzáférési pontokon, valamint az étkezési és italozási övezetekben; a helyiségeket is megfelelően szellőztetni kell. “Csökkentenünk kell az emberek gyülekezését és az expozíciós időt, az együtt töltött időt” – mondja Maricruz Minguillón, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács Környezetértékelési és Vízkutatási Intézetének (IDAEA-CSIC) kutatója. “Ha mindkét tényezőt csökkentjük, akkor a kockázatot is csökkentjük.”

 

Hogyan kerülhető el

 • Biztosítson természetes szellőzést a fertőzött részecskék visszatérésének elkerülése érdekében
 • Kerülje el az alkalmazottak túlzsúfoltságát értekezleteken vagy az étkezési és italzónákban
 • Tartsa távol a személyzetet távmunka és rugalmas munka kombinálásával
 • Szervezze meg a munkaállomásokat cikk-cakk mintában, és tartson két méter távolságot mindegyik között
 • Kerülje a fizikai érintkezést. Előzetes fertőtlenítés nélkül kerülje az anyag vagy felszerelés megosztást a munkatársak között.

Az étteremben

A kínai Guangzhou városában január 24-én megrendezésre kerülő újévi étkezés a legjobb példa a beltéri kockázatok csökkentésére. Ezt a forgatókönyvet két különböző tanulmányban (1, 2) részletesen elemezte a kínai egészségügyi hatóság, és arra a következtetésre jutottak, hogy a rossz szellőzés döntő kockázati tényező lehet, ha a kapcsolatot hosszabb ideig fenntartják. Az idő és a közösségi együttlét megint megsokszorozza a kockázatokat.

Az étterem megtelt ünnepnapon. A fertőzés egy természetes szellőzés nélküli helyiségben történt, ahol körülbelül 90 ember evett, akiket nyolc pincér szolgált ki.

Az „A” asztalnál egy olyan személy evett a családjával, aki előző nap érkezett Wuhanból. Aznap este ennek a személynek már voltak tünetei és kórházba ment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az étkezés után további kilenc vendégnél diagnosztizálták a Covid-19-et. A megfertőzöttek a B és C asztaloknál ültek, több, mint egy méteres távolságban a 0. pácienstől, néhányan 4,5 méterre. Az étteremben senki más nem fertőződött meg.

Az idő hossza kritikus. A B és C asztalnál ülő család étkezése hosszabb ideig, 53 és 75 percig volt átfedésben a 0. beteg étkezésével, míg a D asztalnál ülők csak 18 percig.

 

A kutatók úgy vélik, hogy a légkondicionálás döntő szerepet játszott. Ez azt jelentette, hogy a levegő folyamatosan keringett a három asztal között, koncentrálva azokat az apró, vírussal fertőzött mikrocseppeket, amelyeket a 0. beteg a légkörbe juttatott.

A helyszíni kamerák azt mutatják, hogy a fertőzöttek a mosdókban vagy másutt nem érintkeztek. Bár a szoros kapcsolat fontos szerepet játszhat a SARS-CoV-2 terjedésében, a tudósok szerint a vírus továbbadása kis légcseppekben is lehetséges „zsúfolt, rosszul szellőző helyiségekben”. Az étterem szabadtéri szellőzőnyílásait bezárták. “Vizsgálatunk azt sugallja, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének megakadályozása érdekében elengedhetetlen a túlzsúfoltság megakadályozása, valamint az épületekben és a tömegközlekedésben a jó szellőzés biztosítása” – teszik hozzá. Az egészségügyi hatóságok ajánlásai mindig ragaszkodnak a levegő visszavezetésének elkerüléséhez, valamint lehetőség szerint a tevékenység szabadban való megtartásához.

Hogyan kerülhető el

 • Nyissa ki az ablakokat, még akkor is, ha az emberek kényelmetlenül meleget vagy hideget éreznek
 • Kerülje a háttérzenét, hogy az embereknek ne kelljen felemelniük a hangjukat, így kevesebb mikrocseppet bocsátanak ki beszéd közben
 • Kerülje a levegő keringetését
 • Mindig használjon légszűrőket
 • Csökkentse a beltéri összejövetelek méretét
 • Növelje a távolságot az emberek között
 • Amikor csak lehetséges, tartsa az eseményt a szabadban

A buszban

A kínai hatóságok és az amerikai egyetemek kutatói egy buddhista szertartás járványkitörését elemezték. A szertartáson olyan személyek vettek részt, akik két buszon összesen 100 percig – mindkét irányba 50 percig – utaztak. Az egyik járművön, melyen belső levegő keringető rendszer volt, egy nő utazott, akinek covid fertőzésre jellemző tünetei voltak. 23 utas fertőződött meg. “Úgy tűnik, hogy ebben az esetben a 0. beteg túlterjesztő volt” – magyarázza Emily Gurley, a Johns Hopkins Egyetem epidemiológusa. “Mint az étteremben, az átvitel aeroszollal és cseppekkel is magyarázható, amelyek az ablakból vagy a légkondicionálóból származó huzat miatt nagyobb távolságokat tesznek meg” – teszi hozzá.

 

Két busz buddhista szertartásra utazott. A járművek tele voltak, a sorok között alig 75 centiméterrel távolság volt.

A 0. beteg, egy 64 éves nő, kapcsolatba lépett wuhani emberekkel. Másnapig nem voltak tünetei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 23 ember fertőződött meg a buszon. A másik busz utasai közül senki sem lett rosszul, annak ellenére, hogy később mindannyian találkoztak az ünnepségen.

A légkondicionálót recirkulációs üzemmódba kapcsolták. A kutatók úgy vélik, hogy ez kulcsfontosságú volt; az utasok megfertõzõdtek függetlenül attól, hogy milyen távolságban voltak a 0. betegtől.

Számos tanulmány Japánban és másutt azt mutatja, hogy a tömegközlekedés nem felelős a többszörös fertőzésért mindaddig, amíg a felhasználók betartják a higiéniai és védelmi szabályokat, különös tekintettel a maszkok használatára, amelyek megakadályozzák, hogy a fertőzött személyek fertőző cseppeket engedjenek a légkörbe, amint az történt a 0. beteggel a buszon. Javasolják továbbá, hogy vezessenek be különleges védelmi intézkedéseket a tömegközlekedés vezetői számára, valamint javítsák a szellőzést és növeljék az autóbuszok és vonatok rendszerességét a zsúfoltság csökkentése érdekében.

Hogyan kerülhető el

Olyan körülmények között, ahol az emberek hosszabb ideig együtt vannak, ezeket az intézkedéseket kell meghozni, előtérbe helyezve azokat, amelyek a leghatékonyabban védenek meg bennünket a fertőzés kockázatától.

Források: Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjai, Guangzhou és Hangcsou-i Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok, A Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács Környezetvédelmi és Vízkutatási Intézete (IDAEA-CSIC), Európai Központ Betegségmegelőzés és -ellenőrzés, Nemzetközi Levegőminőségi és Egészségügyi Laboratórium (WHO, Queensland) és Dél-Korea kormánya.
https://english.elpais.com/spanish_news/2020-06-17/an-analysis-of-three-covid-19-outbreaks-how-they-happened-and-how-they-can-be-avoided.html