A Dental World évről évre növekszik. 180-nál több kiállító, 850 kötelező szinten tartó továbbképzésre regisztrált orvos, 300-nál több fogtechnikus-tanuló – lenyűgöző adatok. A Syma Rendezvény és Kongresszusi Központ valóban impozáns. A csarnokából már tavaly „kinőtt” a továbbképző konferencia, idén a Tanulók Napja is egy jóval tágasabb konferenciateremben kapott helyet. A workshopok a III. emeleten találhatók. Nincsenek már pálmafák, táncoslányok, gépkocsik, elköltözött a Western kocsma is, a show-t egyértelműen a tudomány, az ipar és a kereskedelem szolgáltatja.

A fogászat egésze, ezen belül a fogorvosok, fogtechnikusok képzése, illetve továbbképzése az orvos- és oktatástudomány egyik legizgalmasabb területe. Mit tanítsunk, mit ne tanítsunk már vagy még, mire készítsük fel és mire ne a jövő szakembereit? Kevés híján mindaz a technika, technológia, ami valaha volt, jelen van napjainkban is. Muszáj elsajátítani, mégpedig nem csupán elméleti, hanem készségszinten is. Fogat, igaz, érzéstelenítésben, de lényegében ma is ugyanúgy húznak, ahogyan húztak a XVII. századi felcserek, a Dental World Tanulók Versenyén a fogtechnikus-tanulók egyik versenyfeladata a hetven-nyolcvan éve szinte azonos módszerű kerámialeplezés, az implantológiáról szóló előadását az előadó a VI. századtól kezdi, majd a XVIII. századdal folytatja.

Szomszédságukban pedig a méregdrágán bérelt, hatalmas és nagyvonalú eleganciával berendezett standon jószerével nincs mit kiállítani, hiszen a fogászati implantológiához használatos, tenyérnyi hordozókon elférő szoftvereket ismertetnek, illetve árusítanak, valamint online, több száz kilométer távolságból igénybe vehető szolgáltatásokra hívják fel a figyelmet. Maga az implantátum is – értelemszerűen – fognyi méretű. Az implantológia, a digitális fogorvoslás, sőt fogtechnika csodáival ismerkedünk, a CAD/CAM ismert formái lassan idejétmúltak, a workshopok egyikén az esztétikai fogászat művészi szintre emelésének fogásait tanuljuk, egyre több szó esik a „muszáj” fogorvoslást felváltó „szeretném” fogorvoslásról. Minden alakul, változik. Korszerű fogorvosi szék ma már aligha képzelhető el monitor nélkül. Eközben döbbenten halljuk az adatot: Magyarországon egy évben 1,2 tonna amalgámot használnak fel fogtömésre (egy töméshez 2-4 grammra van szükség!).

 

Egyre többet hallani idegen szót a kiállításon. Nem csak a standok egyik, hanem másik oldalán is. Külföldi orvosok, itt tanuló fogorvoshallgatók jönnek el megnézni a régióban már egyedülálló kiállítást, sőt, messzi, távol-keleti országokból jönnek ide a cégek képviselői – vonzza őket a magyar fogorvoslás hírneve.

A fogorvosok kötelező továbbképzésén (850 orvos regisztrált!), illetve az egyik esztétikai kurzuson a nanotechnika fogorvoslásban, illetve a fogtechnikában történő alkalmazásáról esik szó (1 nanométer: a méter ezermilliomod része), vagyis a XXII. század technológiájáról. A Tanulók Napján az előadó – nagyon helyesen – szakma helyett hivatásról, elkötelezettségről beszél, közben egy 300 évvel ezelőtt kelt dokumentumra hivatkozik. Jól van ez így! Egymás mellett, egymást erősítve múlt és hagyomány (nem pedig maradiság), korszerűség és haladás (nem divatoskodás), kézművesség és tudomány.

Örömmel látjuk, hogy a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program keretében közel 1 milliárd forint fejlesztési forrás jut a fogászati vállalkozásoknak, miközben szomorúan és megértéssel látjuk a közfinanszírozott alapellátásban szerepet vállaló orvosok nevében tiltakozó MOK Fogorvosi Tagozatának a levelét, amelyben a novembertől hatályos béremelés aránytalansága ellen tiltakozik. Tízmilliók tízezrekkel szemben. Amennyire öröm mindenki számára, hogy a szakma további fejlődését, korszerűsödését, nem utolsósorban a gyártók és kereskedők forgalmát szolgáló pénzek kerülnek a fogorvoslásba (elsősorban persze a fogászati turizmusba), annál szomorúbban kell konstatálni a közszolgáltatásokat nyújtók egyre sivárabb helyzetét. Izgalommal várjuk a holnapi Nemzetközi Fogtechnikai Kongresszust, amelyen külföldi előadókkal is találkozhatnak az érdeklődők. Róth Lajos, a program szervezője elsősorban a Bostonban élő, japán származású Aki Yoshidára hívta fel a figyelmet, akit a világ egyik legrangosabb kerámiakészítő mestereként ismernek. Maximális esztétika című előadásában az ideális anyag kiválasztásáról beszél majd, és szól a színárnyalat precíz reprodukálásának módszereiről. Méltán vált ki máris nagy érdeklődést az ugyanezen nap délutánjára meghirdetett gyakorlati bemutatója.

Az előzetes regisztráció alapján elmondható, hogy jelentős az érdeklődés a Fogtechnikai Kongresszus iránt, eddig közel százan fizették be a részvételi díjat. A szervezők bölcs, a jövőt szolgáló gesztusa, hogy a tegnapi Tanulók Napja résztvevői igen kedvezményesen vehetnek részt a szakma kiválóságainak előadásain.

Hagyomány és haladás… így valahogy.

Nagy András László

2012.10.11.