A dubaji Mohammed Bin Rashid Orvosi és Egészségtudományi Egyetem kutatói a közelmúltban megvizsgálták az Egyesült Arab Emírségekben kereskedelmi forgalomban kapható csecsemőtápszerekben található szabad étkezési cukrok mennyiségét és típusát. Megállapították, hogy a tápszerek közel egyharmada kimutatható cukortartalmat tartalmazott, és a cukortartalom gyakran nem volt egyértelműen feltüntetve a címkén. Emellett arról is beszámoltak, hogy a szülők gyakran nem voltak tudatában a csecsemőtápszer magas cukortartalmának, így gyermekeiket akaratlanul is fokozottan kiteszik a fogszuvasodás, valamint más egészségügyi állapotok, például a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatának.
A kora gyermekkori fogszuvasodás globális egészségügyi probléma, amely az óvodáskorú gyermekek közel felét érinti. Az Egyesült Arab Emírségekben a kora gyermekkori fogszuvasodás a leggyakoribb betegség a gyermekek körében. Jól ismert, hogy a fogszuvasodás kialakulásáért elsősorban a cukrok felelősek. A babatermékek mégis gyakran tartalmaznak felesleges cukrot, így kitéve őket az édesített ételekkel és italokkal kapcsolatos kockázatoknak.
A kutatás elindítója az a gyanú volt, hogy a csecsemőtápszer súlyos kora gyermekkori fogszuvasodást okozott egy 2 éves kisfiúnál, akit a dubaji fogászati kórházba szállítottak. „Számítottunk arra, hogy az anyatej-helyettesítő tápszerben van némi cukor. Csak laboratóriumi elemzéssel akartuk bizonyítani” – mondta az első szerző, Dr. Rawan Awad, az amerikai bostoni Tufts Egyetem bostoni fogorvosi karának gyermekfogászati tanszékének adjunktusa a sajtóközleményben.
A tanulmányban a kutatók 71, az Egyesült Arab Emírségekben az 1-3 éves korú gyermekek számára értékesített, 71 márkájú, az Egyesült Arab Emírségekben kapható tápszer glükóz-, fruktóz- és szacharóztartalmát vizsgálták. Az adatok elemzése után megállapították, hogy legalább 23 minta tartalmazott kimutatható cukortartalmat. Emellett tíz mintában a cukortartalom 5,68% és 27,06% között mozgott, így meghaladta a teljes energiabevitel 5,0%-át. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a teljes energiabevitel kevesebb mint 10%-a származzon cukorból, és megállapítja, hogy az 5% alá történő további csökkentés további egészségügyi előnyökkel járhat.
A kutatók arról is beszámoltak, hogy az összes csecsemőtápszer csomagolásán feltüntetik a szénhidráttartalmat, de csak néhány tápszer címkéjén tüntették fel a hozzáadott cukortartalmat.
Az eredményeket figyelembe véve a kutatók azt javasolták, hogy a tápszerek hozzájárulhatnak az Egyesült Arab Emírségekben a kisgyermekek körében tapasztalható magas fogszuvasodási arányhoz. „Ez azért riasztó, mert széles körben ismert, hogy az emberi tejet és a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális formájának, különösen az élet első hat hónapjában, mivel számos előnnyel jár a gyermek jólétére nézve” – jelentette ki Dr. Awad.
Rejtett cukor a csecsemőtápszerekben
A tanulmány szerint a cukortartalom gyakran bonyolult nevek alatt szerepel az anyatej-helyettesítő tápszerekben, ami megnehezíti a szülők számára annak azonosítását. „Ha egy cukrot nagy, tudományos névvel illetünk, senki sem tud róla, kivéve azokat, akik a kémiával és a természettudományokkal foglalkoznak” – mondta Prof. Manal al-Halabi, az egyetem Hamdan Bin Mohammed Fogorvosi Főiskolájának dékánja.
Az eredmények fényében a kutatók szigorúbb szabályozásra szólítottak fel az anyatej-helyettesítő tápszerek címkézésére vonatkozóan.
A tanulmány, amelynek címe „Cukortartalom az anyatej-helyettesítő tápszerekben: A címkézés pontossága és az irányelveknek való megfelelés” című tanulmányt az International Journal of Paediatric Dentistry című folyóirat 2022. július 4-i online kiadásában tették közzé, még a lapszámba való felvétel előtt.
https://www.dental-tribune.com/news/childhood-caries-research-reveals-high-sugar-content-in-infant-formulas-in-uae/
Iveta Ramonaite
2022.08.03
(Image: 279photo Studio/Shutterstock)