A New England-i gyermekek fogtömésével foglalkozó klinikai vizsgálat egy adatbázist állított fel, mely a fogtömésre használt anyag mellett a gyermekek fejlődésével, valamint saját beszámolón alapuló pszicho-szociális problémáikkal foglalkozott.

A 6-10 éves betegeknél legalább két szuvas rágófog került ellátásra, a fogorvosok véletlenszerűen döntötték el, hogy a hagyományos amalgámot, vagy a korszerűbb kompozitot (biszfenol-A-diglicidil dimetakrilát) tartalmazó tömőanyagot alkalmazzák.

Az adatbázis kitöltésekor évente alkalmaztak méréseket, melyek a testmagasságra, testtömegre, a testzsír-százalékra terjedtek ki, felvéve a paraméterek változásának dinamikáját. A vizsgálat lányok esetén kiterjedt a menstruáció esetleges megjelenésére is.

A 218 fiút, valamint 256 lányt tartalmazó felmérés az ötéves utánkövetési periódusban nem talált különbséget az amalgámmal, illetve kompozittal ellátott gyermekek között.

Mindazonáltal az amalgámos csoportban valamivel később megjelenő menstruációval kellett számolni. A jelenség megértése azonban újabb vizsgálatokat igényel.