Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a folyamatban lévő SARS-CoV-2 világjárvány világszerte több mint 2,3 millió megerősített COVID-19 esetet és több mint 160 000 kapcsolódó halálesetet eredményezett. Furcsa módon még mindig van 15 ország, amelyek egyetlen esetet sem jelentettek a WHO-nak. Ezek között van Türkmenisztán, ahol egy korábbi fogorvos az ország elnöke, aki különös dolgokat tett a betegség meglétének elrejtése érdekében.

A 15 ország és terület közül, amelyekben nem jelentettek COVID-19 eseteket, a többség a kis és távoli Csendes-óceáni szigeteken élő állam, ideértve Kiribatit, Tuvalut, Szamoat és Palaut. Lesotho, egy Dél-Afrikában található kis ország, ahol állítólag szintén nem volt SARS-CoV-2-pozitív eset, bár elismert, hogy március végén még nem rendelkeztek megfelelő felszereléssel a teszteléshez. A többi ország közül néhányat, köztük Türkmenisztánt, továbbá szomszédságát,Tadzsikisztánt és Észak-Koreát magasan korrupt országoknak tekintik, akik rendszeresen visszatartják azokat az információkat, amelyek rossz színben mutatnák be kormányaikat vagy kormányzásukat.

 

Gurbanguly Berdymukhammedov egy fogorvos, aki az országa elnöke lett

2007 óta Gurbanguly Berdymukhammedov Türkmenisztán elnökeként szolgál. A politikába vezető útját azonban sok szempontból lehetővé tette fogászati háttere. 1979-ben Berdymukhammedov a Türkmen Állami Orvostudományi Intézet Fogorvoskarán végzett, és magángyakorlatban kezdett el dolgozni az ország fővárosában, Ashgabatban. Innentől sikeres fogorvosi karriernek örvendhetett, ám 1990-ben visszatért az egyetemre. 1995-ben szerepet vállalt Türkmenisztán Egészségügyi Minisztériumában, és azóta is a politika világában maradt.

Bár Berdymukhammedovnak  sikerült személyikultuszt létrehoznia Türkmenisztánban, mégis sokan kritizálták autoritárius kormányát, az emberi jogokkal szembeni szörnyű hozzáállását és az újságírók jogainak visszaszorítása miatt is. A Határok nélküli Riporterek (RSF) szervezete  utolsónak helyezte Türkmenisztánt a 2019. évi sajtószabadság-világindexébe, mivel a kormány teljes mértékben ellenőrizte a hazai médiát, és hajlandó volt, akár üldözni is az újságíróikat. Ezt a cenzurált álláspontot  – sajnos úgy tűnik – a koronavírus kapcsán is alkalmazzák az országban.

Az RSF szerint a türkmén hatóságok mindent megtesznek, hogy elkerüljék a „koronavírus” szót a nyilvános sajtókonferenciákon, annyira, hogy eltávolították a kifejezést az iskolákban, a kórházakban és a munkahelyeken kiadott egészségügyi információs brosúrákból is. A rendőrség állítólag letartóztathat bármilyen türkmén állampolgárt, aki maszkot visel, vagy akár csak a COVID-19 részleteirõl beszél.

“Ez az információ-megtagadás nem csak a türkmén állampolgárokat veszélyezteti, hanem megerősíti Gurbanguly Berdymukhammedov elnök által alkalmazott autoritarizmust is” – mondta Jeanne Cavelier, az RSF Kelet-Európa és Közép-Ázsia osztályának vezetője. “Arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen reagáljon, és utasítsák őt arra, hogy az emberek alapvető jogait tartsa be biztosságuk érdekében!”

Bár a türkmén lakosságnak valószínűleg kevés híre, információja van a koronavírusról, Berdymukhammedov a múlt hónapban  lépéseket tett  az összes nyilvános tér fertőtlenítésére, erre a Peganum harmala gyógynövényt használták fel. A parancs kiadása óta az állami alkalmazottak naponta kétszer fertőtlenítik az iskolákat, kormányhivatalokat és más területeket az égő növény füstjével, amelyekről úgy gondolják, hogy megakadályozza a fertőző betegségek terjedését.

 

Jelenleg nem egyértelmű, hogy Türkmenisztán mikor fogja bejelenteni a SARS-CoV-2 pozitív eseteit, mivel a nemzet nem „hajlandó” hivatalosan elismerni az eseteket a türkmenisztáni amerikai nagykövetség szerint. Egyelőre az ország alapvetően minden külföldi elől bezárta a határait, és fokozott karantén- és szűrő-intézkedéseket hajtott végre a vírus terjedésének korlátozására. Nincs információ arról, hogy ezek az intézkedések befolyásolták-e a türkmén fogorvosok mindennapi munkáját.

Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.