Carlos Ayala Paz fogászati fotókurzusa a Carlow Dental Centre szervezésében

A fogászati fotózás nem csupán fontos, hanem egyben megkerülhetetlen része a modern fogászati workflownak; elég ha csak a dokumentációra, referenciafotókra és ezek marketingértékére vagy éppen a technikai laborral történő kommunikációra és tervezésre gondolunk.

IMG_9983-01

Számos továbbképzésen pallérozhatjuk extra- és intraorális fotógráfiában való jártasságunkat. Nekem január végén Dr. Carlos Ayala Paz „From Macro to Micro” című kétnapos fotókurzusán volt szerencsém részt venni, a Dublintól cca. 70 km távolságban lévő Carlow Dental Centre szervezésében.

IMG_9977-01

Carlos Ayala Paz perui születésű, fogorvosi diplomáját a University of San Martín de Porres-en szerezte, majd a Peruvian University Cayetano Heredia-n orthodonciai szakvizsgát tett, a Latin-amerikai Orthodontusok Szövetsége által 2003-ban ALADO-díjjal kitüntetett. A világ egyik legjobban keresett előadója fogászati fotózás témában, a 2017-es International Esthetic Masters, a legnagyobb és legrangosabb esztétikai fogászat témájú online kongresszus szereplője. Az elmúlt öt évben megjárta majd’ az összes Dél-amerikai országot Argentínától és Brazíliától Venezuelán és Ecuadoron át Costa Ricáig és Mexikóig. Számos alkalommal hívták az USA-ba, Oroszországba és Spanyolországba – de a sor végeláthatatlan –, negyed évet töltött Litvániában, jelenleg Barcelona mellett él.

IMG_9987-01web

Amint a kétnapos kurzus címe is sejteti, a fogászati fotógráfia komplett spektrumát lefedő, intenzív work shopról van szó, amely során mindennemű márkaelköteleződés nélkül beszélt a különféle gyártók és rendszerek, gépek, objektívek, vakuk és egyéb kiegészítők egymással való kompatibilitásukról, ár-érték arányukról. Mint szinte minden, a témában előadó, így ő is azt hangsúlyozta, hogy a fényképezés elengedhetetlen a modern fogorvoslásban – és mint mindenben, itt is tanulási íven megy keresztül az ember. Ez a két nap pedig lehetőséget nyújtott arra, hogy az elméleti síkon túl a gyakorlatban is elsajátítsuk akár a portréfotózás és az ezzel kapcsolatos minden beállítás és háttérmegvilágítás csínját-bínját, a fogtechnikai laborral történő kommunikációt és a színmeghatározást igen nagyban elősegítő refletív keresztpolarizációs technikát vagy éppen a sok előadó által humorosan csak „dental porn” névvel aposztrofált, fancy ajak- és frontfogfotók készítésének műhelytitkait.

DSC_4610web

Ezen ismeretek egészen impozáns összefoglalója a múlt évben a Quintessence kiadó gondozásában megjelent, 40×28 cm-es album méretű „The Workbook” című könyve, tele saját fotókkal és fekete alapon fehér kézírással és rajzos ábrákkal.

Hálás köszönettel tartozom Dr. Sallai Krisztiánnak és Dr. William Hayfronnak, a Carlow Dental Centre alapítóinak, akik elmondták, hogy Carlos Ayala kurzusával debütált a CDC Academy, ahol a közeljövőben további szakmai továbbképzésekkel és work shopokkal várják az érdeklődőket.

Dr. Radánovics-Nagy Dániel