A lézertechnológia fénykorát éli. Manapság már széles körben elterjedt alkalmazása a
különböző fogászati beavatkozások során, de könnyen lehet, hogy holnaptól már a
fogszuvasodás megelőzésének is fontos eszköze lesz.
A modern technológiának köszönhetően egyre fontosabb szerepet töltenek be a különféle
lézeres kezelések a fogorvoslásban. Az implantológia és a parodontológia sebészi
beavatkozásain túl már a gyökérkezeléseknél is használják. A kezelés így nem csak kevésbé invazív, kíméletesebb és kevesebb vérrel jár, de a páciensek számára jóval
fájdalommentesebb is.
A fent említett előnyökhöz még az is hozzátartozik, hogy a lézer a jövőben jelentős szerepet játszhat a megelőzésben. Egy lézerfizikusokból álló csapat a San Francisco-i UC-ről már évek óta egy olyan lézer kifejlesztésén dolgozik, ami pozitív hatással lehet a zománc szerkezetére.
A lézer által kibocsájtott magas hőmérséklet hatására a zománc savrezisztenciája nő, ezáltal ellenállóbbá válik. Egy 20 páciensen végzett kutatás bizonyítja a zománcszerkezetre kifejtett pozitív hatásokat rövid pulzusú széndioxidlézerrel történő kezelés hatására. Az eredmények bíztatóak, és feltételezik, hogy a jövőben fluorid együttes használatával a remineralizáció is serkenthető lesz. Ami annyit jelent, hogy a meglévő beavatkozásokat az öngyógyuló folyamatok kora váltja fel.
Ennek eléréséhez azonban a ma forgalomban levő lézereknél precízebb prevenciós lézerek
előállítása szükséges. Az UCSF-tanulmányban bemutatott lézer 9,6 mikrométeres hullámokat bocsát ki.
A preventív lézerkezelések gyökeresen megváltoztathatják a fogorvoslást. Az ismétlődő
fluoridos kezeléseket felválthatják az egyszeri kombinált beavatkozások, melyek a CO2 lézert és a fluoridos lakkozást is magukba foglalják. Különösen az ortopédiában válik ez jelentőssé, ahol a csikorgató páciensek megnehezített szájápolási körülményekkel küszködnek.

Forrás: www.dental-tribune.com