A Manchester-i Egyetem fogászati kutatói olyan új, Osteodent nevű technikát dolgoztak ki. Ennek a módszernek a segítségével az osteoporosis már a tünetek megjelenése előtt kimutatható. Néhány fogorvos már megkezdte az Osteodent használatát a röntgenfelvételek és a betegrekordok elemzéséhez, a magas kockázatú betegek kiszűrése érdekében.

Az osteoporosis a csontok elvékonyodását és gyengeségét eredményezi. Egyelőre nincs módszer a magasabb kockázatú betegek azonosítására. Az állapot csak a tünetek megjelenése után vagy csontsűrűség vizsgálatot követően diagnosztizálható.

A mandibula és a maxilla röntgenfelvételei segítségével viszont kimutathatók más csontszövetek elváltozásai is. A vizsgálat során 5000, 15 és 94 év közötti pácienst tanulmányoztak.

A fogorvosoknak, a mandibuláról és a maxilláról készült rengeteg röntgenfelvétel miatt kiemelten fontos szerepük van ebben a helyzetben. Ha az Osteodent technika olyan hatékonynak bizonyul, mint azt a tanulmány állítja, rengeteg élet lenne megmenthető és sokak életminősége is javulhatna.