Egy egyszerű fogorvosi látogatás során is felállítható a prediabetes diagnózisa.

Az információ a Columbia Egyetem fogorvosi karának egyik friss tanulmányából származik, mely a Journal of Dental Research-ben jelent meg.

A kutatás nagy hatással lehet a II-es típusú diabeteses betegekre. Az I-es típussal ellentétben a II-es típus kialakulásának oka a rossz étrend, melyet ha időben felismernek, akkor megelőzhetővé válnak a betegség kialakulásával járó súlyosabb problémák.

A tanulmány 530 olyan felnőtt adatait elemezte, akiknél legalább egy diabeteszes kockázati tényező jelen volt. A páciensek ezt követően periodontális vizsgálaton és hemoglobin teszten estek át. A betegeknél később cukorbetegség diagnosztizálása céljából plazma vércukorszintet mértek.

Annak eldöntése, hogy a páciens diabeteszes-e, két egyszerű tényező figyelembevételével történt. Mindössze a hiányzó fogak számát és a mély periodontális tasakok százalékos arányát kellett meghatározni ahhoz, hogy eldöntsék prediabetes vagy diabetes van jelen a betegnél. Az módszer még hatékonyabb volt, ha a hemoglobin tesztek eredményeit is felhasználták.

Ez az információ nagy fontossággal bír, mert diabetes esetén a periodontális betegségek alakulnak ki először.