A 60 év feletti férfiak 60 százaléka horkol, és ugyanez a nők kétötödéről is elmondható. Az érintetteknek gondjuk akadhat a nappali éberség fenntartásával, így növekszik náluk a balesetveszély. A légzéskimaradás a keringésre is kockázatot jelent, hiszen megkétszereződik a szívroham esélye.

„Az alvási apnoé akár a fogorvosi rendelőben is kezelhető” – nyilatkozta Uwe Bussmeier fogtechnikus.

A horkolás megterheli a szervezetet. A horkolók reakcióideje lassabb, mint azoké a nem horkolóké, akiknél 0,5 milliliternyi véralkoholszintet ki lehet mutatni. Obstruktív alvási apnoé esetén a nyelv hátsó része visszacsúszik, így éjszakánként akár több száz légzéskimaradás is bekövetkezhet, amihez a testnek nagyobb erőt kell kifejteni. Ennek súlyos egészségügyi következményei vannak, mivel a már említett szívroham-kockázaton kívül megnő a magas vérnyomás, a stroke és a cukorbetegség veszélye is. A páciensek csaknem harmadánál depresszió alakul ki.

Az állkapocs-megtartó eszközök azonban hozzájárulnak, hogy a csont ne csússzon hátra alvás közben, így átjárhatóak maradnak a légutak. Gyakran fogorvosi és orvosi segítségre egyaránt szükség van a terápia sikeréhez, hiszen többek között alvásspecialista, tüdőgyógyász és a belgyógyászat különböző területeivel foglalkozó szakértő is kellhet az alvási apnoé megfelelő kezeléséhez a képzett fogorvos és fogtechnikus mellett.

Forrás: www.dental-tribune.de