A vakság leggyakoribb okai között szerepel a szaruhártya fertőzés, sérülés vagy gyulladás miatti roncsolódása, melyek következményeként nem jut elég fény a szembe, így a látás elhomályosul. Az orvosoknak most különleges mesterséges szaruhártyát sikerült előállítaniuk a probléma megoldására: olyat, ami foggyökérből készült.

A csontalapú szaruhártya-protézis olyan súlyosan látáskárosodott betegeknél jöhet szóba, akiknek a látóidege és a retinája ép, viszont a hagyományos szaruhártya-átültetés nem kecsegtet túl jó esélyekkel.

A beavatkozás során gyökérrel és állkapocscsont-résszel együtt eltávolítják a beteg egyik fogát. A fog koronarészét leemelve hosszában megfelezik a foggyökeret, majd az implantátumot középen átfúrva lehetővé teszik az implantátum összeragasztását. A protézis a páciens szaruhártyájára varrva szájnyákkal fedik be.

„A mesterséges szaruhártya előállítása során az jelent kihívást, hogy egymáshoz kell erősíteni a nem biológiai anyagot a test saját szöveteivel, ezáltal az implantátum hosszú távon integrálódhat a szervezetbe” – fogalmazott Gerd Geerling professzor, a Düsseldorfi Egyetemi Kórház munkatársa.

„Ezzel a fog és csontalapú protézissel tartós és szoros kapcsolódást érhetünk el az átlátszó szaruhártyát helyettesítő műanyaggal, mégpedig a fogszerkezet ásványi anyagainak köszönhetően” – tette hozzá a szakértő.

Az intézményben első alkalommal sikerült így helyreállítani egy Rajna-vidéki páciens látását.

Az első osteo-odonto-keratoprotézist (OOKP) egy olasz személyorvos, Benedetto Strampelli alkotta meg az 1960-as években. Az ötlet alapját az képezte, hogy a fogorvosi gyakorlatban a fogszerkezet ásványi anyagainak révén tartósan rögzíthetők a koronák és a tömések.

Forrás: medipress.hu