Kutatók megfejthették, hogy egyes emberek miért érzékelnek hirtelen fájdalmat, amikor ráharapnak vagy beleisznak valami igazán hideg ételbe/italba, írja a BBC.

A Science Advances című folyóiratban megjelent kutatás szerzői azt állítják, hogy sikerült megtalálniuk azokat az érzékelő pontokat a sejtekben, melyek az érzékeny fogakban érzékelik a nagy hőmérsékletváltozást, és ami fogfájáshoz vezethet. Azok, akiknek rosszabb állapotban vannak a fogaik, még inkább ki lehetnek téve ennek a jelenségnek, mivel a szuvas fogakban könnyebben érik ingerek ezt az érzékelő részt.

A fájdalomért felelős terület megtalálása azért fontos előrelépés, hiszen így sokkal könnyebben lehet majd gyógymódot fejleszteni rá. A német kutatók szerint egy sejttípus, az odontoblaszt sejtekben található az a TRPC5 nevű csatorna, ami okozhatja a fájdalmat. Ezek a fogbélben található sejtek, melyek a dentin képzéséért felelősek.

A kutatók egerek és emberek esetében vizsgálták, hogy alakul ki a fájdalom, közben figyelték, hogy mi játszódik le ilyenkor a sejtekben és az idegekben. Így akadtak rá a TRPC5-re, és a kutatás egyik szerzője szerint elképzelhető, hogy létrehozzanak olyan blokkoló mechanizmusokat, melyeket mondjuk egy rágógumi segítségével lehetne bejuttatni a fogba.

Ezeket a fájdalmakat eddig főleg szegfűszeg olajjal kezelték, aminek egyik összetevője, az eugenol épp a TRPC5 csatornákat torlaszolja el.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy senki ne kezdjen el otthon megoldásokkal kísérletezni, hanem forduljon fogorvoshoz, hiszen a probléma okozóját mindenképp kezelni kell.

Forrás: 444.hu