Egy ősi inka orvosság még ma is használható lehet.

Az esőerdőből származó, fogfájdalom csillapítására szolgáló gyógyszer tesztelése túl van az első két klinikai fázison.

A brit Cambridge Egyetem antropológusa sok időt töltött a perui esőerdőben a Keshwa Lamas nevű népcsoporttal. Ezt követően Dr. Francoise Barbira-Freedman kezdeményezte az ott felfedezett anyag klinikai vizsgálatát.

A gyógyszer az Acmella Oleracea növényből származik és a tesztek alapján eddig hatékonynak bizonyult. A növény kivonatát orvosi használatra szánt gél formába alakítják és a cél, hogy használatával a szükséges érzéstelenítés mértékét csökkentsék, esetleg magát az érzéstelenítést részben vagy egészben kiváltsák.

A kezelést már 5 éve tesztelik és eddig semmilyen mellékhatás nem jelentkezett. A gyógyszer tesztelése jelenleg a harmadik klinikai fázisban tart és előreláthatólag 2014-ben válhat elérhetővé.

Freedman szerint a gyógyszert 1975 körül alkalmazták rajta először, amikor bölcsességfoga súlyos fájdalmakat okozott neki.

Ha minden jól megy, akkor forradalmi kezelés láthat napvilágot a fogorvoslásban. Csökkentheti a szükséges érzéstelenítő injekciók számát vagy akár teljesen ki is válthatja őket. Ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség a pontos hatásmechanizmus megismeréséhez.