IMG_2319-30

Fogászati prevenciós napot tartott az Euromedic International Csoport a fogorvosi képzőhelyek és szakmai szervezetek közreműködésével november 25-én annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára a fogszuvasodás, a fogágybetegség és a szájüregi daganatok tekintetében.

A Prevenciós Nap a csúcspontja volt a már korábban, október 1-jén elindított és december 31-ig tartó Országos Fogászati Prevenciós Kampánynak, amely az Euromedic Társadalmi Felelősségvállalást hangsúlyozó programja.

A fogászati prevencióra fókuszáló kampány (melyről részletes információk érthetők el a www.egeszsegonline.hu weboldalon) részeként megrendezett szakmai napon a Gerbeaud ház Átrium termében, hazai és külföldi szakemberek, illetve az OEP Általános Finanszírozási Főosztály Alapellátási Osztály főosztályvezető-helyettese közösen vitatták meg a megelőzés legfontosabb kérdéseit, legsürgetőbb teendőit.

Joseph Priel, az Euromedic vállalatcsalád elnöke megnyitó beszédében kiemelte: a Magyarországon több mint 20 éve jelen lévő vállalat a közösséget a többi között az ilyen szakmai napokkal szeretné segíteni, amelyeken egy teremben egyesítik a hazai és a külföldi szaktudást, illetve  lehetőséget teremtenek a találkozásra a szakembereknek és a döntéshozóknak.

IMG_1996-9

Dr. Hermann Péter, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja előadásában egy 2004-ben végzett reprezentatív felmérés adatait ismertette a jelenlévőkkel. Az adatok szomorúak: amellett, hogy egy átlagos magyar felnőttnek mindössze 10 ép foga van, miközben 10 hiányzik, a lakosság 66 százaléka csak akkor megy fogorvoshoz, ha panasza van.

Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja kiemelte: sajnos hazánkban halnak meg a legtöbben szájüregi rák következtében, az adatok szerint az elhalálozás 1960-ról 1990-re az ötszörösére emelkedett, és a helyzet azóta sem lett jobb. Az okok között első helyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás áll, ezért rendkívül fontos lenne például a megelőzést, az ismeretterjesztést beépíteni az oktatásba.

Dr. Pinke Ildikó egyetemi adjunktus a preventív stratégia fontosságáról beszélt a gyermekek fogászati ellátásában, kiemelve, hogy a  gyermekfogorvos hiányszakma, illetve azt, hogy a jelenleginél több forrás kellene erre a célra, továbbá folyamatos együttműködésre lenne szükség az óvodák, iskolák mellett például a nőgyógyászokkal, a védőnőkkel, hogy már egészen pici korban elkezdődhessen a megelőzés.

Dr. Bartha Károly, a Semmelweis Egyetem docense rámutatott, hogy a fogászati prevenció nemcsak a fogak, a szájüreg egészsége miatt fontos, hanem azért is, mert a szájüreg nem megfelelő állapota hatással lehet a keringési betegségekre, egyes daganatos elváltozásokra, a cukorbetegségre, az aspirációs tüdőgyulladásra, de akár koraszülést is okozhat.

IMG_2376-38

A szakmai nap második felében dr. Lene Vilstrup a dániai országos  szakfelügyelő főorvos “Orális egészségfejlesztés – Dán modell” címmel,  dr. Shlomo Zusman, az izraeli országos szakfelügyelő főorvos (pedig „Reform a fogászati ellátásban Izraelben” címmel mutatta be az egybegyűlteknek saját országuk fogászati prevenciós modelljét/tevékenységét. Az elhangzottakat kerekasztal beszélgetés keretében vitatták meg a résztvevők, akik között jelen volt Dr. Kőrösi László az Országos Egészségpénztár főosztályvezető-helyettese, Dr. Gera István a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Gerle János a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Dr. Orosz Mihály a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tanácsának elnöke és melynek két moderátora Dr. Nagy Katalin a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja és Dr. Hermann Péter a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja volt. A kerekasztal beszélgetés végeredményeként a megjelentek arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a Magyarország lakosságának fogászati helyzete semmiképpen sem nevezhető jónak és összehasonlítva az európai országokkal jelentős hátrányban vagyunk a megelőzést illetően, továbbá szükségszerű lenne minél hamarabb lépéseket tenni a helyzet javítása érdekében.

A prevenciós kampány szakmai támogatói:

logok

 PMO

Dental.hu fejléc-lábléc egyben