Trevor Peak (67) lánya esküvője miatt szerette volna beültetett eszközzel fixálni fogait – élete hibájának tartja döntését.

A férfi 25 ezer fontot költött a beavatkozásra: a teljes felső fogsorát műfogakkal pótolták, melyet a felső állkapocshoz egy eszköz rögzített, és a fogfelszíneket porcelánbevonat adta. Először csodálatos volt a vizuális élmény, de a hidak már az összejövetel alatt elkezdtek ereszteni. A következő évek során két koronát is ki kellett cserélni, az egyiket több alkalommal is. A rémálom egyik pontján Trevor arra ébredt, hogy egy lyuk tátong fogsorában, ugyanis álmában lenyelte az egyik műfogat. A többszörös orvosi ellátás újabb összegeket emésztett el, ráadásul az újra rögzített fogsor sosem passzolt teljesen az állkapocshoz.

Papíron az eljárás nem csupán esztétikai előnyt jelent, hiszen a műfogsorral szemben kényelmesebb étkezést tesz lehetővé. Ezenfelül megállítja a fogínysorvadás, és a csontvesztés folyamatát is. „Minél többet rágunk, annál erősebb az állkapocs” – állítja dr. Michael Zybutz, implantátum-specialista. Mindazonáltal, sokaknál beválik az eljárás. Például Alun Banner (53) úgy érzi, hogy a beavatkozás óta megváltozott az élete: bármit meg tud enni, és tetszik neki az arc is, ami a tükörből visszanéz.

Statisztikai adatok szerint az implantátumok kétharmada megfelelően működik, és csupán egyharmaduknál lépnek fel a vázolt problémák. A szakértők szerint sokat számít a megfelelő betegkiválasztás, ugyanis csupán a kielégítő szájhigiénével rendelkezők esetében várható eredmény a beavatkozástól.

Forrás: medipress.hu