2015 június 29-én egy nemzetközi rendezvényt tartottak Essen-ben azért, hogy megünnepeljék az év legjobb termékeit a Red Dot Gála keretén belül. Az eseményen 56 országból rekordszámú nevezés érkezett, 31 különböző termékkategóriában, a Red Dot Award in Product Design díjátadó ünnepséget pedig az év nemzetközi design eseményének tartják. A díjazottak között több fogászati eszköz is szerepelt a világ minden tájáról származó gyártóktól.

A Red Dot díjat a Design Zentrum Nordrhein Westfalen hozta létre, ami az egyik legelismertebb formatervezési verseny a világon, és idén a fennállásának már a 60. évfordulóját ünnepelték. 1955-ben ült össze első alkalommal a zsűri, hogy értékelje a nap legjobb munkáit.

2015-ben ebből az alkalomból igen neves személyek foglaltak helyet a zsűriben. A jubileumi zsűriben 25 ország 38 tervező szakértője vett részt. Az új tagok közé tartozott David Andersen, a dán divattervező, Dr. Sascha Peters a német anyagszakértő, és Wen-long Chen a Taiwan Design Center elnök-vezérigazgatója.

Az értékelési folyamat néhány napig tartott. A szakértői csapat a legjobb minőségű terveket díjazta, az 1.240 termék közül az egyetlen „piros pontot”. Mindössze 81 résztvevőnek adományozták a “Red Dot: Best of the Best” díjat, és 122 versenyző részesült dicséretben különösen jól kivitelezett munkáért. A Red Dot győztesei között olyanok szerepeltek, akik meggyőzték a zsűrit arról, hogy a munkájukat igen magas színvonalon végzik, és ezek között négy fogászati vállalat is helyet kapott.

A Sirona, egy nemzetközi fogászati gyártó két Red Dot díjat is elnyert; egyet az inLab MC X5 készülékért, és egyet az ORTHOPHOS SL képalkotó rendszerért. A német DATRON nevű cég egy fogászati asztali marógép kifejlesztéséért kapott Red Dot díjat. Egy másik díjazott német cég, a Dürr Dental a Tyscor VS 2 elszívómotor létrehozásáért kapott megbecsülést. Az olasz Cefla nevű cég a MyRay Hyperion X5 képalkotó rendszerért kapott Red Dot díjat, illetve az 3M China dicséretben részesült a 3M ESPE arcvédő kifejlesztéséért.

„Az újítás nem mindig látható szabad szemmel. Ezek gyakran rejtett tulajdonságok, mint például valami kifinomult technikai megoldás a készülék belsejében vagy bizonyos anyagok továbbfejlesztett kombinációja, amelyek kimerítik a letisztult és időnként zseniális új fejlesztés fogalmát. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen évről évre találunk olyan szakértőket, és össze tudunk állítani egy igen tapasztalt és magas rangú zsűrit, akik nem jönnek zavarba ettől a helyzettől. Mindazok, akik sikeresen szerepelnek a zsűri előtt, rengeteg időt és figyelmet fordítottak a termék létrehozására. Ők teljes mértékben megérdemlik a jutalmazást, ami lehetővé teszi számukra, hogy a jó tervezést világszerte jellemző védjegyet viseljenek.” – mondta Prof. Peter Zec, a Red Dot Award alapító vezérigazgatója.

A díjátadó ünnepség az esseni Aalto Theatre-ben kerül megrendezésre, amelyen 1200 vendég vesz részt. A Red Dot Gálát követően a tradicionális Designers’ Night keretében lehetőséget kapnak a tervezők és a vállalkozók, hogy megismerkedhessenek egymással. Június 30. és július 26. között a nagyközönség számára is megtekinthető lesz minden díjnyertes termék.

Forrás: medipress.hu