Az INC5 rövidítés a Kormányokközti Egyeztető Bizottság ötödik értekezletére utal, melyet azért hoztak létre, hogy elkészülhessen egy nemzetközi szerződés a higany használatával kapcsolatban. Az FDI gyors cselekvésére azért volt szükség, mivel az értekezlet januára 13. és 18. között lesz megtartva Genfben, valamint a jelenlegi kormányszintű napirend nem sok lehetőséget hagy arra, hogy a nem állami szervezetek és egyéb érintettek megfelelő mértékben hozzászólhassanak az egyezkedésekhez.

Veszély a közegészségügyre nézve

A levél, melyet Dr. Stuart Johnston, az FDI Fogászati Amalgám Munkacsoportjának vezetője fogalmazott, rámutat, hogy a tervezet teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a legmegbízhatóbb tudományos kutatásokat és radikális visszalépést jelent. „Ha ebből a tervezetből jogszabály lesz, az komolyan megrongálhatja az általános egészségügyi ellátást, valamint még nagyobb nyomás alá helyezi a rendszert. Ez a dokumentum teljesen figyelmen kívül hagyja a prevenció fontosságát a fogszuvasodás megelőzésében, valamint azt is, hogy egy új vagy már létező tömőanyag használatához hány tömést kellene végrehajtani.”

Ezenkívül az FDI arra is felhívja a figyelmet, hogy a dokumentum arra sem ad megfelelő választ, hogy a WHO egyik kutatásában, melynek címe „A resztoratív fogászatban használt anyagok jövője”, arra jutottak, hogy a fogászati amalgám más anyagokkal való pótlása a belátható jövőben nem lehetséges.

Egy elhibázott vizsgálati folyamat

Az FDI elhibázottnak tartja az, hogy bizonyos témákat, mint például a fogászati amalgám alkalmazása, újra és újra elővesznek. Dr. Johnson szerint „ez csak elvonja a figyelmet és a forrásokat a prevencióról és az alternatív tömőanyagok kutatásáról”.

Sok különféle érv mellett az FDI kiemelte az is, hogy a dokumentum egy „környezetvédelmi egyezmény, és mint ilyen, nem magasabbrendű, mint az emberi és egészségügyi döntések. A klinikai gyakorlatnak kell írányitani ezen terveket.”

Összefoglalásül, az FDI egyetért a WHO-val abban, hogy a fogászati amalgám használatát kis lépésekben kell csökkenteni prevenció, kutatás és tanítás segítségével.