A fogászati praxisban előforduló allergiás betegségek a Coombs–Gell-féle felosztás szerint zömében az I. és a IV. típusú túlérzékenységi reakciók körébe tartoznak.
Az I. vagy azonnali típusú, régebbi nevén reagin típusú, IgE-mediált túlérzékenységi reakcióra jellemző immunpatológiai történések az 1. ábrán láthatók. Az azonnali típusú túlérzékenységi reakciók klinikai megjelenési formáit a következőkben mutatjuk be.

Anafilaxia

A legsúlyosabb IgE-mediált reakció az anafilaxia. Kiváltója lehet gyógyszer, élelmiszer, mérgek, humán fehérjék, vérkészítmények, latex. Közleményben szerepelt már fogászati kezelés közben eugenol kiváltotta anafilaxia, mely az allergiateszt során megismétlődött.
A terápia irányelvei „Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja – Allergológiai krízisállapotok diagnosztikája és kezelése” címmel az Egészségügyi Közlöny 2006. évi 5. száma 2. kötetének CD-mellékletében jelent meg.

Kivizsgálása
Amennyiben a klinikai tünetek egy jellegzetesen anafilaxiát kiváltó szerrel történt expozíció után alakultak ki, a kivizsgálás indokolt. Súlyos reakció lezajlása után az in vitro diagnosztikai eljárásokat részesítjük előnyben (RAST, ELISA). Az anafilaxia lezajlása után legkorábban 6 hét múlva lehetséges in vivo vizsgálat végzése, kizárólag megfelelő háttérrel, az esetleg ismétlődő súlyos reakció elhárítására felkészülve. Az anafilaxia igazolására 24 órás gyűjtött vizeletből N-metil-hisztamin meghatározása, illetve a szérum- és vizelettriptázszint emelkedésének vizsgálata lehetséges.

Kontakt urtikáriák

A kontakt urtikáriák kiváltói lehetnek a fogászatban az akrilmonomerek, alifás poliamidok, ammónia, kobalt-klorid, epoxigyanta, formaldehid és latex (2. ábra). Kivizsgálásukban a specifikus IgEmeghatározás (prick, RAST) mellett rátevési, más néven epikután tesztelést is alkalmazunk.

Kontakt túlérzékenység

Az allergén a bejutási helyén ekcémára jellemző bőrreakciót hoz létre. Ezt a reakciót az úgynevezett haptének idézik elő, melyek közül legismertebbek a fémek (nikkel, kobalt, króm, ólom), plasztikanyagok (epoxi, akril-amid), fenolok, organikus oldatok (peszticidek, festékanyagok, terpentin), gyógyszerek (például antibiotikumok) és különböző méreganyagok.

Epikután teszt

A kontakt túlérzékenység kivizsgálását epikután teszttel végezzük. Az epikután teszt gyárilag készült, standardizált diagnosztikai készítményekkel történik. Az ettől való eltérés (az úgynevezett „hozott anyaggal” végzett tesztelés) növeli a diagnosztikus tévedés lehetőségét, mivel az irritatív reakció és a valódi kontakt allergiás reakció elkülönítése szinte lehetetlen. A tesztelésnek többnyire „zárt” for- 1. ábra máját választjuk, ennek során a beteg tünetmentes hátbőrére – készen kapható kamrás tapaszok segítségével – felragasztjuk a vizsgálandó anyagokat. A leolvasás a felhelyezést követően 30 perc múlva, utána a 24., 48., 72., 96. órában, majd a 7-8. napon történik. Az anamnézisben szereplő súlyos reakció esetében alkalmazzuk a nyílt tesztelést, „érzékenyített” vizsgálatra a kórelőzménynek ellentmondó negatív teszteredmény esetén kerül sor. Késői típusú túlérzékenység in vitro vizsgálati lehetőségei a limfocitatranszformációs teszt, valamint a leukocitamigráció-gátlás vizsgálata. A fogászati allergiák kivizsgálása nagy tapasztalatot igényel. A tesztelést számos buktató nehezíti. Az „angry back” vagy az „excited skin” szindróma téves, hamis pozitív lelethez vezethet, hasonlóan nehéz a lelet releváns vagy irreleváns voltának megítélése. Az allergiatesztet csak orvos végezheti. Az allergológusnak meg kell vizsgálnia a beteg szájüregi tüneteit is. Feltétlenül szükséges a fogászatban használatos anyagok alapszintű ismerete. A leletnek magában kell foglalnia a vizsgálat eredményének értékelését, a lelet releváns vagy irreleváns voltának megítélését, valamint az allergológus egyértelmű javaslatát a további teendőket illetően a fogorvos számára. Kizárólag ebben az esetben mondhatjuk el, hogy a teszt nem volt öncélú, segítséget nyújtott az esetenként súlyos döntés meghozatalában, illetve részt vállal a beteg számára olykor kellemetlen és költséges beavatkozás javallatának felelősségében.

Dr. Balogh Katalin
Budai Allergiaközpont