Skóciában több mint 3,5 millió fogorvosi rendelés maradt el a COVID-19 miatt.

A Public Health Scotland által közzétett új adatokból kiderül, hogy a 2021 márciusáig tartó évben jelentősen visszaesett a kezelések száma. Ebben az időszakban 75%-kal csökkentek a kezelések  az előző 12 hónapos időszakhoz képest.

A statisztikák azt mutatják:

2020-21-ben a felnőttek 966 904 kezelésen estek át, szemben az előző évi 4,1 millióval.
Gyermekeknél 113 386 kezelést végeztek 2020-21-ben, szemben a korábbi 471 290 kezeléssel.
Ezen túlmenően e kezelések mintegy 50%-a triázs-tevékenységnek minősült.

Gyakorlati tervek
Múlt héten Humza Yousaf, a skóciai kabinetminiszter megerősítette, hogy az NHS fogorvosi rendelőinek sürgősségi támogatása 2022. április 1-jétől megszűnik.

Bejelentette továbbá a fogorvosok fizetési rendszerének friss változásait, amelyek 2022. február 1-jétől lépnek életbe. A praxisoknak címzett levelében azt írta, hogy a lépés az egyetlen “gyakorlatias” megoldás a fellendülés beindítására.

‘Úgy vélem, hogy a járvány előtti vegyes fizetési rendszer fenntartása az egyetlen gyakorlati megoldás az ágazat talpra állítására és a beteghátralék felszámolására’ – írta.

“Továbbá nem hiszem, hogy a fogászati ágazat számára bizonytalan időszak közepette bölcs dolog lenne jelentős reformot bevezetni. Úgy vélem, hogy a szolgáltatások helyreállításához olyan üzleti modellt kell alkalmazni, amely a már meglévő fizetési keret paraméterein belül működik.”

Az új adatokból az is kiderül, hogy 2021/21-ben 135,5 millió fontnyi GDS-díjat engedélyeztek Skóciában. Ez 163,1 millió font (56%) csökkenést jelent az előző évhez képest.

Puszta perverzitás
David McColl a Brit Fogászati Szövetség skót fogászati gyakorlati bizottságának elnöke. Szerinte az új statisztikák leleplezik a kormány COVID-19-hez való hozzáállását.

‘A fogorvosok példátlan elmaradással néznek szembe, miközben továbbra is az első lezáráskor tervezett korlátozásoknak megfelelően dolgozunk’ – mondta.

“Ezek az új adatok hangsúlyozzák a kormány azon terveinek perverzitását, hogy úgy tesznek, mintha a COVID tegnapi hír lenne. A sürgősségi finanszírozás megvonása a Skócia-szerte közösségeket kiszolgáló, elkötelezett NHS-rendelők százaitól is megvonja az életben tartást”.

Forrás: dentistry.co.uk