Tudjuk, hogy a hidratált állapot fenntartása fontos minden fiziológiai funkció és a test jóléte okán, beleértve a szájhigiéné szempontjait is. Mi a helyzet a víz minőségével? Van-e előnye egy adott fajtának, vagy bármilyen víz megfelelő szervezetünknek szájegészségügyi szempontból?

Magas savtartalom
A víz értékének két végpontja a lúgos és a savas. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a savasság káros a szervezet számára és a fogakra is. Míg az Egyesült Államoknak és a világ többi fejlett országának könnyű hozzáférése van a vízhez amely tiszta és biztonságos, máshol nem ez a helyzet. Egy indonéziai tanulmány bebizonyította, hogy a minőségi, tiszta ivóvíz hiánya valóban befolyásolja a fogakat. A vizsgálatban részt vevő indonéz gyermekeknél, – akik mind 10 évnél fiatalabbak voltak -, a fogszuvasodás különböző szintjei voltak jelen. Megállapították, hogy ivóvizükben nincs fluorid, magas a mangánszint és magas a savtartalom is.

A csapvíz előnyei
Annak ellenére, hogy a világ fejlett országai könnyen hozzáférhetnek a vízhez, a csapvíz mégis inkább rossz reputációval bír. Sokan a palackozott ivóvizet választják, azt gondolva, hogy ez egészségesebb. Igazság szerint általában nem ez a helyzet. A palackozott víz nem jobb minőségű forrásból készül, így a savassága szintjén ugyanolyan mértékű lehet. Ezenkívül a palackozott víz nem tartalmaz fluoridot, ami létfontosságú az egészséges és erős fogak számára. Kizárólag palackozott víz ivása több fogászati ​​problémához is vezethet, hacsak nem egészítik ki azt fluoriddal. A csapvíz viszont tartalmazza ezt az értékes komponenst, és gyakran meglehetősen lúgos, különösen a legtöbb palackozott fajtához képest.

Szűrt víz lehetősége
A palackozott víz meglehetősen költségessé válhat, nem is beszélve a műanyag környezetre gyakorolt ​​hatásáról. A közvetlenül a csaphoz rögzített szűrők megfizethető áron keltik az egészségesebb víz illúzióját. Sajnos a szűrési folyamat eltávolíthatja a fluoridot és a természetes nyomelemeket, amelyek hasznosak a fogak és az általános egészség szempontjából egyaránt. Ha a helyi vízforrásról szóló jelentések nem a legjobbak, és szükség van szűrőrendszerre, vannak olyanok, amelyek a folyamat után újra tudnak fluoridot hozzáadni a víz értékeihez, miközben továbbra is eltávolítják a nem kívánt szennyeződéseket. Azonban, hogy a szűrőrendszer biztosítsa a szükséges tápanyagokat, elengedhetetlen a különféle rendelkezésre álló rendszerek gondos áttanulmányozása.

Összeségében, sok embert frusztrál a csapvíz ivása, a lehetséges szennyeződések és az egészségre gyakorolt feltételezett ​​negatív hatások miatt. A valóság az, hogy a fejlett városok többsége biztonságos és megfelelő ízű csapvizet kínál, amely megadja az összes ásványi anyagot és tápanyagot, amelyre szüksége van, hogy egészséges legyen a teste és a szája.

Forrás: Dentalnews