A fogágybetegség népbetegség. Minden második felnőtt szenved a fogágy krónikus gyulladásában. Felnőtteknél ez a fogelvesztés első számú oka.

Az új német ellátási tervezet azonban igyekszik változtatni a statisztikákon.

„Muszáj a kezünkbe venni az irányítást, ehhez pedig a betegek jobb utógondozására van szükség.”- mondta a dr. Peter Matovinovic, a KZV elnöke.

A társadalombiztosítási szolgáltatások a mai napig nem terjednek ki az utógondozásra. „A betegbiztosítók így csak a konkrét kezelésért fizetnek, az utógondozást a pácienseknek maguknak kell rendezniük.”- mesélte Matovinovic. Ráadásul ahhoz, hogy a terápia és a fogak megtartása sikeres legyen, folyamatos és tartós utógondozásra van szükség.

A Fogorvosi Kamara ezért kidolgozott egy új ellátási tervezetet, melynek célja, hogy a biztosításban foglalt fogágybetegségterápia az aktuális tudományos eredmények szerint történjen. Nemcsak az utógondozást, hanem a páciensek fogorvos által történő felvilágosítását is támogatnák anyagilag. Jelenleg a társadalombiztosítás által támogatott páciensek az 1970-es évek tudományos állása szerinti kezelést kapják.

A Fogorvosi Kamara javaslata a fogágybetegségek ellátási sémájának modernizálása lehet.

Forrás: www.dental-tribune.com