A beszélgető partnerem Tüskés Norbert fogtechnikus mester 1999-ben végzett, Szombathelyen él, dolgozik és a Covid-19 járvány alatt is fejleszti laborját.

Nagy sikereket ért el az elmúlt években a tanulóképzés területén, lelkes tagja az Ágazati Készség Tanácsnak, kamarai ellenőr-szakértő, előadást tart a Dental World Fogtechnikai Tanuló napján, azaz igen aktívan kiveszi részét a hazai fogtechnikai köz/életben.

 – Rólad elsősorban a tanulóik sikerei kapcsán hallhattak a kollegák. Volt több, más esetleg nemzetközi verseny is, ahol az általatok felkészített diák jól teljesített?

2011-től minden évben megmérettetük magunkat a versenyeken, legyen az Individual Országos Mintázó verseny, Dental World győztesek versenye, Földvári Imre országos fogtechnikus tanuló verseny, illetve Országos Protetikai verseny. Ezeken rendszerint dobogós, illetve a legjobb helyezéseket értük el.

2019-ben egy Nemzetközi Mintázó versenyen, amely 7 ország legjobb fogtechnikus tanulóinak részvételével zajlott sikerült a 3. helyezést elhoznunk.

A 2019-es évben feltettük az i-re a pontot, mivel minden versenyt, amit fogtechnikus tanulóknak írtak ki, megnyertünk.

– A tanuló képzés nálatok szinte „nagyüzem”, ha jól tudom 2008 óta, azaz idestova 13 éve kezdtetek neki és ma már nemzetközileg is elismert módszert honosítottál meg, hiszen nem csak a környékbelinek, hanem határon túlról is érkeznek hozzád tanulni. Mesélnél ennek a kialakulásáról, hogyan vagytok képesek sokszor 6-8 fővel foglalkozni?

Feleségemet rokoni szálak fűzik Székelyudvarhelyhez, másodunokatestvérei fogorvosok-fogtechnikusok. Miután felvették a kapcsolatot velem és eljöttek Szombathelyre, hogy továbbképezzék magukat, megmutatták otthon egy kollégájuknak Simó Ferencnek a Simo’s Dental tulajdonosának a továbbképzésen készített munkáikat és megosztották vele milyen magas szintű elméleti képzést is kaptak. Ennek folyományaként Ferenc felkért, hogy tartsak továbbképzéseket a kollégáinak és megegyeztünk, hogy erdélyi fiatalokat fogadunk szombathelyi laboratóriumunkba tanulónak, hogy magas szintű képzést kapva a szakvizsga után a Simo’s Dental-nál korrekt fogtechnikusi állás várja őket.

Remek fiatalok jelentkeztek és jelentkeznek a mai napig hozzánk, akik hajlandóak maguk mögött hagyni családot, barátokat csak hogy itt lehessenek tanulók.

Már ez a tény olyan színtű, motiváltságat elhivatottságot tükröz- amihez ráadásul még tehetség, emberség is párosul -hogy élmény az oktatásuk és rengeteg pozitív energiát kaptunk-kapunk mi is tőlük.

A tanulói létszámról annyit, hogy 3 lépcsős felvételi rendszer van bevezetve nálunk, valamint mindig meghatározunk egy maximális tanulói létszámot is. Sok a jelentkező ezért nagyon megszűrjük őket és próbálunk a legrátermettebbeknek lehetőséget adni. Az iskolai képzésen túl rendszeres tartok kiegészítő kurzusokat-képzéseket a tanulóinknak. Rengeteg olyan információhoz és tudás anyaghoz juttatom hozzá őket melyeket később csak drága kurzusokon kaphatnának meg.

Elsődleges célunk a tanuló képzéssel az, hogy a legkiválóbbaknak munkát tudjunk biztosítani laboratóriumunkban. Természetesen nem mindenkit tudunk alkalmazni, viszont büszkeséggel tölt el, hogy a nálunk végzett fogtechnikusok iránt nagy a “kereslet”, kiváló helyekere és pozíciókba tudnak elhelyezkedni.

 – Szeretném megkérdezni, hogy kerültél kapcsolatba az ÁKT-val, milyen feladatot kaptál a PTT, KKK és a felnőttképzési programban?
   Lesz ennek további folytatása, terveztek esetleg újabb reform folyamatokat pl. érdekérvényesítés területén?

Pósáné Szűcs Erikával anno szakmai vizsgák kapcsán kerültünk kapcsolatban, többször vizsgáztatott  Szombathelyen és ez a szakmai együttműködés csapott át érzéseim szerint barátsággá. Látta a motiváltságomat a tenni akarásomat a szakmáért és követte a szakmai tevékenységem-életutamat is. Megkaptam tőle azt a bizalmat, amivel meghívott az alakuló ÁKT tagjai közé. Ezúton is köszönöm!

Az új képzési dokumentumok PTT, KKK megalkotásában is kaptam feladatot-megbízást mint szakértő, valamint a felnőttképzési programban a Digitális Implantációs Protetika szakterület megalkotását bízták rám.

Természetesen folytatódik a munka, az ÁKT várja az újabb megbízásokat a Minisztérium és a Kamara részéről itt gondolok a szakoktatók képzési rendszerének kidolgozására, mester vizsgáztatás rendszerének átdolgozására.

Érdekérvényesítéssel kapcsolatban a legnagyobb előre lepésnek tartom, hogy a kamara megértve az ÁKT és fogtechnikus szakma kérését, egy kamarai szekciót hoz majd létre a szakma szervezetek, az elismert szakemberek közreműködésével. Órási megtiszteltetés, komoly lehetőség lesz a későbbiekben. Ha virológiai helyzet már megengedi, megkezdődhet az előkészítő munka.

Óriási lehetőséget látok ebben, ami végre kicsit helyre billenti a szakmánkat, ezért természetesen sokat és keményen kell dolgoznunk még.

Úgy érzem, hogy a minisztériumok, a kamara, fogtechnikus kollégáink elismerik munkánkat, egyre több felkérés, egyre több a megkeresés a különböző ügyekben.

– Magazinunk célja, hogy az adott tematika cikkeit, fejlődését mutassa be az olvasónak. Tudomásom szerint te elsőkként indultál el a CAD/CAM irányába, kezdő vállalkozóként nem tartottál attól, hogy a hagyományos, mindennapi fogtechnikai munka helyett egy gépesített fogtechnika biztosan a fejlődést fogja-e szolgálni? Felmérted a befektetés kockázatát, végeztél esetleg piackutatást mielőtt belevágtál a sokmilliós beruházásba?

A befektetések kockázatát tekintve a meglátásom az, hogy a fogtechnikus mindig ’előre menekül’ értem ezalatt azt, hogy feltétlenül szükséges fejleszteni, lépést tartani a technológiai fejlődéssel így tud egy labor olyan új technikai-technológiai megoldásokat kínálni, felajánlani amelyekkel aztán a rendelők is tudják bővíteni termék palettájukat. Ez mindkét fél számára előnyös. Ezeket a beruházásokat, fejlesztéseket megelőzi egy piac kutatás. Felmérjük az igényeket a rendelők és a páciensek részéről és átgondoljuk mivel tudjuk hatékonyabbá, precízebbé, kiszámíthatóbbá tenni a készítendő pótlások technikai hátterét.

– Mikor vetted észre azt, hogy a döntés, a fejlesztés jó irányba vitt, mikortól mondhatod a labort már inkább technológiai megoldásokra specializálódott műhelynek, mint kézművesek munkahelyének? A tanuló képzésben, az oktatásban is szerepet kap ez az irány?

A régiónkban, ha jól emlékszem másodikként kezdtük el a cirkónium dioxidot használni, frézelni, leplezni. Anno vásároltunk egy pantográf kézi vezérelt cirkon faragó rendszert, megtanultuk és kitapasztaltuk miként lehet magas minőségű cirkon vázakat frézelni. Jó marketinget tettünk mögé és kiajánlottuk a partnereinknek és laboroknak. A megtérülés pár hónapban volt mérhető innentől fogva nincs kétségünk, hogy egy minden tekintetben jól átgondolt, tervezett beruházás a labor fejlődését fogja szolgálni. Ez értendő természetesen a CAD/CAM, 3D technológiákra is.

– Láttam néhány képedet, mely a fogászati fotózás művészi szinten való alkalmazásáról árulkodott, gratulálok. Mi volt hamarabb a fotózás iránti érdeklődésed vagy a labormunkák profi prezentálásának igénye?

Érdekelt mindig a fotózás de igazán a munkáink dokumentálása, prezentálása, illetve a fogszín meghatározás- fotózás volt, ami igazán késztetett arra, hogy megtanuljam és fejlesszem magam ezen területen is. Míg nem lettem családos ember természet és portré fotózással is foglalkoztam, de aztán az időhiány leszűkítette a keresztmetszetet és maradt a fogászati fotózás.

 – Miért építesz új labort, kinőttétek vagy a további fejlesztések indokolják ezt a lépést? Jelenleg melyik irány számotokra a legfontosabb, a 3D nyomtatás, szinterezés, digitális tervezés, CAD/CAM technológia használata?

Az új labor építése egyben optimalizálás. Hosszú évekig nagy mennyiségű külföldi munkát készítettünk, amihez szükséges volt a nagy létszámú fogtechnikus gárda is. 4 éve ezek a vonalaink megszűntek, amit megmondom őszintén nem bánunk, mivel rengeteg időt, energiát emésztett fel és nem volt egyenes arányban a profittal. Beálltunk egy bizonyos munkamennyiségre, amihez társul egy alkalmazotti létszám, ezt szeretnénk tartani. A digitalizáció folyományaként a gép parkunk is ’kompaktabb’ lett, az új labor abban az ingatlanunkban kerül kialakításra, ahol a fogászati rendelőnk a kozmetikai, és sminktetováló stúdiónk is található. Így komplex szolgáltatást tudunk nyújtani és működhet a keresztpromóció is.

Számunkra egyértelmű, hogy a 3D nyomtatás, digitális tervezés, CAD/CAM technológiák használata amely a jövőnket meghatározza, illetve a digitális lenyomatvételezés bekapcsolása, összehangolása a meglévő rendszereinkbe.

– Melyiket látod a fogtechnika szempontjából lényeges előre lépésnek, hol látod a további fejlődési lehetőségeket? Tudod ezt szerinted majd integrálni a jelenlegi labor filozófiába, a megrendelők igényeire?

A fogtechnikai laboratóriumok digitalizációja nem most kezdődött, a laborok hosszú évek óta dolgoznak digitálisan is. Az előre lépést és fejlődési lehetőséget abban látom, ha fogorvosi rendelők is felzárkóznak a digitalizáció terén és a digitális lenyomatvétel rutinná válik. A meglátásom, hogy ehhez szükséges lesz, hogy mi fogtechnikusok megmutassuk a partner orvosaiknak a teljes digitális workflow nyújtotta lehetőségeket gondolva itt a precizitásra, tervezhetőségre (smile design), kiszámíthatóságra (implant guide).

– A járvány miatt a szakma meglehetősen vissza fogottan kap megrendelést, a fogászati turizmus vissza szorulása sok labornak gondot jelent. Nálatok a határ mentén mennyire érezni a megszorító intézkedéseket? Esetleg van külföldről érkező megrendelésetek is?

Nehéz időszak mindenki számára, minden egyes megszorító intézkedés kihat a munkamennyiségre. Amely rendelők kizárólag vagy magas arányban külföldi pacientúrával rendelkeztek óriási bajban vannak és természetesen a kapcsolódó laborok is. Próbáltuk a fogtechnikára jellemző munkamennyiség ingadozást mindig kiegyenlíteni azzal, hogy nem csak egy irányba gondolkoztunk, például nem csak kizárólag külföldi rendelőket szolgáltunk ki, nem zárkóztunk el a kisebb munkamennyiséget küldő rendelők megkeresése elől. Szerencsénk volt abban, hogy a partner rendelőinket egyenlő százalékban keresték fel magyar és külföldi páciensek így nem redukálódott a forgalmuk nullára.

Az állandó megfelelő minőségű munkáinknak, szakértelmünknek, kommunikációnknak kiszámíthatóságunknak, valamint kapcsolat rendszerünknek hála új jövedelmező itthoni és külföldi munkakapcsolatok is létre jöttek a pandémia időszaka alatt is.

 – Mindannyian reméljük, hogy a Dental World 2021-ben vissza költözik a fizikai térbe, ahol Rád is számítunk előadás tartása kapcsán. Milyen témában gondolkodsz, mesélnél erről az olvasók számára.

Nagyon sajnálom, hogy elmaradt a Dental World 2020-ban mivel egy olyan előadást készítettem, ami remélhetőleg egy új ’színt’ visz az előadások közé.

Nagyon sok magas színvonalú szakmai előadást hallhattunk eddig is és fogunk még remélhetőleg zseniális fogtechnikusoktól, mesterektől. Mivel nem szerettem volna beállni ebbe a sorba, mert úgy érzem szakmailag kompetensebbek, mint én gondoltam adok magamból az optimizmusomból a kitartásomból az akarat erőmből a hitemből a pozitív hozzá állásomból a fiatal kollégáknak, fogtechnikus tanulóknak és mindenkinek, akinek szüksége van rá ezen nehéz időkben.

Így egy motivációs előadást terveztem, amelyben helyet kapnak tények, probléma felvetések, össze hasonlítások a fogtechnikus generációk tükrében és persze saját tapasztalások, élet helyzetek, amiket átéltem eddigi fogtechnikusi, oktatói és magánéleti érámban. Amelyek megerősítettek abban, hogy ebből a sok pozitív energiából képes vagyok adni másoknak.

 – Végezetül kérlek mesélj kicsit magadról, mivel töltöd a szabadidődet, milyen érdeklődési terület köt le a fogtechnika mellett.

Szabadidőm nagy részét főként a Brazil Jiu-Jitsu tölti ki, de más küzdősportot is űzők altalános iskolás korom óta. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy két fiam is részese ennek úgyhogy a nyári nemzetközi edzőtáborok a saját és edzőtársaim családjaival együtt zajlanak, mint egy nyaralás csak amíg a csajok napoznak a férfiak, fiúk eddzenek és verekednek napjában többször.

Szeretem a szűkebb és tágabb családom tagjait, barátaimat otthonunkban vendégül látni és fergetegeset bulizni velük, szeretek élni úgy gondolom tudok is és’ ezt nem tanítják’ ahogy szoktam volt mondani.

Köszönöm szépen az interjú lehetőségét!

L.T.