Bár a Brit Fogászati Egyesület mindezt azonnal keménykezű, az orvosok munkáját megnehezítő eljárásnak ítélte, míg az új szabályozás létét az NHS szóvivője tagadta.

A több mint 30 éve fogorvosként praktizáló Symes azonban hozzátette, hogy arra kérték, ne használjon a váróteremben gyurmaragasztót sem, mivel azok “a keresztfertőzések szempontjából veszélyesek”.

Sőt az ellenőr azt is előírta az orvosnak, hogy hasonló okok miatt a párnázott fotelek helyett műanyag huzatú foteleket vagy székeket használjon.

Az NHS-hez tartozó, az alapellátásban résztvevő PCT ( Primary Care Trust) szóvivője elmondta, valóban azt tanácsolták a fogorvosoknak, hogy a váróteremben ügyeljenek a tisztaságra és lehetőleg távolítsák el a felesleges tárgyakat, amely megkönnyíti a takarítást, de ezen belül nincs olyan szabályozás, amely megszabná, milyen időközönként kellene új magazinokat vásárolniuk.

A fogászatok tulajdonosainak azonban ügyelniük kell arra, hogy az olvasnivalók jó állapotúak és tiszták legyenek, azaz mentesek a látható szennyeződésektől.