Széleskörű felmérés keretében vizsgálták 72 ország folyóinak antibiotikum-szennyezettségét. Mit gondol, melyik Európa legszennyezettebb folyója?

A kutatók a 72 országban vett 711 minta 65%-ában találtak antibiotikumot – számol be róla a The Guardian. 111 mintában a mért gyógyszerszint meghaladta a biztonságos mértéket – a legrosszabb esetben annak 300-szorosát is…

A baktériumok rezisztenciájának kialakulásához vezető egyik út az antibiotikum szennyezés. A rezisztencia kifejlődése révén a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben.

William Gaze professzor szerint (University of Exeter): „Sok humán patogén baktériumban jelen lévő rezisztencia gén eredetileg környezeti baktériumokból származik.”

Bár a legmagasabb szennyeződést Afrika és Ázsia fejlődő országaiban mérték, az európai minták 8%-ban is a biztonságosnál magasabb antibiotikum koncentrációt észleltek. Az európai folyók közül a Dunában mérték a legmagasabb szintű antibiotikum szennyezést.

Az osztrák szakaszon vett mintákban 7-féle antibiotikumból találtak a biztonságosnak ítéltnél magasabb (pl. clarythromycin esetén 4-szer magasabb) koncentrációt. A Temzében 5-féle antibiotikum szennyezést lehetett kimutatni, ciprofloxacinból például a biztonságos szint 3-szorosát.

Bár a szennyezés az európai folyókban alacsony szintűnek mondható, Gaze professzor szerint ezek a koncentrációk is hozzájárulhatnak a rezisztencia kialakulásához és növelhetik a valószínűségét annak, hogy e rezisztens gének a humán patogénekbe kerüljenek át.

A természeti környezetet érő terhelés csökkentése és az antibiotikumok hatékonyságának minél hosszabb távú megőrzése e gyógyszerek gyártói számára is igen fontos.

A Richter Gedeon Aksolin® márkanevű amoxicillin+klavulánsav antibiotikuma a szabadalmaztatott PureActives® technológiával készül. Ez a fenntartható, enzimatikus gyártási technológia a hagyományos kémiai gyártásnál lényegesen kisebb terhelést ró a környezetre. További előnye az így készült antibiotikumnak, hogy a speciálisan erre kifejlesztett üzemegységben kezelik a gyártás során felhasznált vizet, majd ellenőrző tesztekkel bizonyosodnak meg róla, hogy a víz tiszta, nem tartalmaz antibiotikum-maradékot, és csak ekkor bocsátják vissza a környezetbe. Így e gyártási módszer nem szennyezi felszíni vizeinket a rezisztens baktériumok kialakulását elősegítő antibiotikum maradékkal.

Az említett technológia tehát nemcsak a természetet óvja, hanem antibiotikumaink hatékonyságának megőrzését is szolgálja.

A cikk megjelenésének támogatója a Richter Gedeon PureActives® technológiával gyártott antibiotikuma, az Aksolin®. Bővebb információ

Hivatkozások:

  • The Guardian, 27th May 2019: World’s Rivers Awash with Dangerous Levels of Antibiotics
  • Superbugs in the Supply Chain (Changing Markets) org. Published in October 2016
  • Andria Lynn Deaguero et Al. Improving the enzymatic syntheses of semi-synthetic beta-lactam antibiotics via reaction engineering and data-driven protein engineering;
  • AMR Review, May 2016