„Németországi laboratóriumok” sorozatunk keretein belül novemberi füzetünkben Norbert Wichnalek augsburgi laboratóriumát mutattuk be Önöknek. Megszólalhatott a főnök, Norbert Wichnalek, munkatársak és üzletfelek – de mégis, mi mond többet egy laboratóriumról, mint egy gyakorlatban elkészített munka? Nézzék meg!

L. úr végre megtalálta őket. Két fogászati csapatjátékost, akik meghallgatják, és komolyan is veszik. Útja páciensként eddig fogorvosi és fogtechnikai „gödrökkel” szegélyezett volt. Szinte „keresztút”, szenvedéssel szegve. Rémesen (nem) szanálták, nem vették tudomásul szervezetének bizonyos anyagokkal szembeni ellenállását.

Szinergikus hatás

„Elmondtam akkori fogorvosomnak a problémáimat. Nem akart róla tudni”, magyarázza L. úr. Csak ötvenes évei végére találta meg, amit keresett. Két támasztó oszlopot, amelyeknek visszanyert életkedvét köszönheti: a Wichnalek fogtechnikai laboratóriumot és dr. Bayer fogorvosi rendelőjét. Mindkettőt a legmagasabb szintű professzionalitás, figyelmesség és a páciensekkel szemben érzett felelősségtudat hatja át szerinte.

„A páciens folyamatosan a Wichnalek labor figyelmének középpontjában áll. Módszertanukat a felelősségtudat, valamint az új technológiák és módszerek folyamatos elsajátítása jellemzi. Ezáltal magas szintű gyártástechnikai know-how-val rendelkezik” – véli L. úr. Hamar megjegyezte magának a fogorvos és csapata, valamint a fogtechnikusok közötti kommunikáció és kooperáció magas szintjét. Végre csapatmunkával, hálózattal, innovatív gondolkodással és kezelésmóddal találkozott mind fogtechnikai, mind fogorvosi oldalról.

„Páciensként minden kezelésnél észleltem szinergikus hatások lehetőségét” – vonja le a tanulságot L. úr.

Kiindulási helyzet

Így nézett ki a kiindulási helyzet. A páciens mindent újra kívánt készíttetni. Fémmentesen. Ezúttal azonban tökéletesen megoldva, felül transzverzális, alul szublingvális összekötő rész nélkül, rések és billegő részek nélkül. Az erőelosztók – kombinálva a felhasznált PEEK anyaggal – alkalmazása kontraindikált volt, mert a mozgathatóság eltolódást okozott. A bemutatott esetben a PEEK és cirkónium-dioxid közötti rést kitágították, vagyis „alábélelték”, tovább rontva a fogsor helyben maradási képességét. Miért nem gondolnak ilyen szituációknál a páciens kívánságára kiválasztva az anyagot azonnal teleszkópos megoldásra?

Ez volt a páciens személyes kívánságainak listája:

– implantátumok alul és felül – amennyi csak lehet
– csonttól az okklúzióig konzekvensen fémmentes
– kivehető (bár lehetséges lett volna rögzített készítése)
– kizárólag letesztelt anyagok
– optimális tisztíthatóság.

A laboratórium számára a következtetés: olyan kevés szabad PEEK-felület, amennyire csak lehetséges.  

Esetmegoldás

3–5. ábrák: Alul hat egyrészes cirkónium-dioxid implantátum (Z-Systems) került beültetésre, amelyekre már másnap rákerült a frézelt, monolitikus LZP (Temp Premium, Zirkonzahn) ideiglenes.

6–7. ábrák: Felülre nyolc kétrészes cirkónium-dioxid implantátum került. A felépítményeket Panavia F 2.0-val ragasztották be. Jól láthatók az előző konstrukció Schrőder-csapjai és erőtörői.

  1. ábra: A két nagymetszőt meghagyták a régi fogsorral mint irányvonal és gyógyulási lemez. Persze csiszoltak belőle bazálisan, majd puhán maradóval alábélelték.

9–13. ábrák: A Zirkonzahn Plane Finder regisztrálójával végzett helyzet-megállapítást követi az első fogpróba artikulátorban (PS 1, Zirkonzahn), amit aztán szájba is próbálnak.

14. ábra: CAD munkahely.

15–16. ábrák: A megcsiszolt, felállított foggarnitúra (Candulor) segítségével virtuális minta készül, amelyet a későbbiekben a CAD során segítségként használunk a váz formai kialakításában.

17–18. ábrák: A helyzet a tervezőprogram artikulátorában megjelenítve. Az összes szükséges vázat egyidejűleg, modulárisan tervezik meg.

19. ábra: „Játék a sapkákkal”. A 0O-osra frézelt primerek.

20–23. ábrák: A vázakat virtuálisan 0,8 mm-rel redukálják, és PEEK-ből (Tecno Med) frézelik. Az ilyen átfogó munkákat két próbasapka frézelése előzi meg (22-23. ábrák).

24. ábra: A ragasztás és leplezés előtt a PEEK vázakat és a foggarnitúra fogait speciális alacsony nyomású plazma-eljárással (Diener Plasma) kondicionálják. A Wichnalek laboratóriumban hat éve használják ezt a módszert minden ragasztandó, leplezendő, rétegzendő nagy teljesítményű műanyag felület előkészítésére.

25. ábra: A CAD és CAM után a leplezés és ragasztás következik, fényvédő fedél alatt. Balra látható az alacsony nyomású plazmakészülék.

26. ábra: Óvatos, csipesszel való kivétel után a plazmakészülékből, összeragasztják a PEEK-vázat és a fogakat hígan folyó kompozittal.

27–28. ábrák: A PEEK vázat bazálisan és vesztibulárisan kompozittal (Composite Paste Tissue, Zirkonzahn) egészítik ki. Ezt a mintán, transzparens szilikonmaszk segítségével végzik.

29. ábra: A PEEK-szekunder konstrukciók alapkövetelménye: a teleszkópok tökéletesen sima belső felszíne, annyira kevés szabad PEEK-felület, amennyire lehet, a leplezőanyag tökéletes, résmentes illeszkedése, tökéletes pontosságú passzolás.

30. ábra: A kész munka részleteinek fotói.

31. ábra: A teleszkópokat csak előzetes ellenőrzés után ragasztjuk, a szájban.

32. ábra: Az összes protetikai elem tökéletesen előkészítve szállításra – alacsony nyomású plazmaeljárással tisztítva, lefóliázva, ahogy sterilizáláshoz kell. Az összes teleszkópot – behelyező kulcsban rögzítve – egybefogva szállítjuk, megelőzendő bármilyen összecserélést.

33–35. ábrák: A felépítmények in situ, a beragasztott, vesztibulárisan jelölt teleszkóp­sapkák és a behelyezett fogsor. Tökéletesen stresszmentes munkafolyamat a kezelőorvos számára, a jól megalapozott fogtechnikai előkészítés következtében.

36–38. ábrák: A kész munka in situ. A páciens a munkával együtt kap egy ultrahangos tisztítókészüléket (folyadékkal együtt) a labortól, amelyhez azután minden gyógyszertárban vásárolhat utántöltőt, a megfelelő tisztítás érdekében.

Forrás: Das Dental Labor 2018/12

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.