AL-HOFUF, Szaud-Arábia: A COVID-19 nem csak az állandó egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést akadályozta meg, hanem félelmet és szorongást is keltett az egészségügyi dolgozókban. A kutatással, melynek célja az volt, hogy megértsék, a fogorvosok hogyan kezelik a világ különböző részein a megfertőződéstől való félelmet, és milyen stratégiákat és módosításokat hajtanak végre a fogorvosi gyakorlatban a SARS-CoV-2 elleni küzdelem érdekében, a kutatók rávilágítottak az elsöprő pszichológiai hatásokra, amelyeket a betegség a fogorvosoknál okozott.

A kutatók 650 fogorvost kérdeztek meg online 30 különböző országból. A megkérdezett fogorvosok 76%-a kórházi körülmények között dolgozott, aminek 74%-a magán és 20%-a állami intézmény volt. Az eredmények azt mutatták, hogy az általános fogorvosok kétharmada (78%) tapasztalt szorongást és stresszt a COVID-19 miatt. A fogorvosok többsége (90%) tisztában volt a kezelési eljárásokban elrendelt rendkívüli változtatásokkal, azonban csak 61%-uk mondta, hogy a járvány miatt bevezetett új protokollok módosították volna az eddigi gyakorlatot.

„Érdekes volt látni, hogy annak ellenére, hogy magas szintű ismeretekkel rendelkeznek, a fogorvosok szerte a világon állandó félelemben élnek amiatt, hogy rutin fogászati kezelések során elkaphatják a fertőzést. Ez a szorongás oda vezetett, hogy módosították a gyakorlataikat vagy a szolgálati időt és csupán sürgősségi ellátást biztosítottak. Több fogorvos határozatlan időre leállította a praktizálást, amíg a helyzet biztonságos ellenőrzés alá nem kerül.” – nyilatkozta a Dental Tribune Internatinalnak Dr. Muhammad Adeel Ahmed, a tanulmány társszerzője, az al-hofufi King Faisal Egyetem professzor asszisztense.

Mikor arról kérdezték, milyen lépéseket lehet tenni a vírus okozta szorongás és stressz csökkentése érdekében, Ahmed kifejtette, a kormánynak és a felelős egészségügyi szervezeteknek kellene gondoskodnia kötelező egészségügyi és/vagy fogorvosi továbbképzésekről és workshopokról fogorvosok és dentálhigiénikusok számára, illetve egyéb személyzetről, akik segítenek megérteni a SARS-CoV-2 járvány idején a fogászati ​​szolgáltatásokra vonatkozó iránymutatásokat.

„Ez nem csak a fogorvosok tudását növelné, de csökkentené a szorongást is, és pozitív változásokat idézne elő fogászati ellátásához való hozzáállásban.”

Továbbá Ahmed úgy véli, a kormánynak anyagi és morális támogatást kellene nyújtania minden egészségügyi dolgozó számára, beleértve a fogorvosokat is, akik megfertőződtek a kötelességük teljesítése közben. Ez bátorítaná és motiválná a fogorvosokat, hogy a többi orvossal együtt ők is a frontvonalban küzdjenek. A kormánynak biztosítania kellene, hogy a megfelelő egyéni védőfelszerelés is a fogorvosok rendelkezésére álljon.

„A védőfelszerelés árát minimalizálni kellene és könnyen elérhetővé kellene tenni a fogorvosok számára.” – mondta a kutató.

„Az ilyen bizonytalan és pánikkal teli időkben képzett pszichológusok és tanácsadók által vezetetett pszichológiai foglalkozásra is szükség lenne, ami segít a fogászati dolgozók számára a szorongás csökkentésében.” – tette hozzá.

Végezetül a vírus és annak terjedésének alapos ismerete szintén enyhítené a fogorvosok szorongását.

A tanulmányt “Fear and practice modifications among dentists to combat novel coronavirus disease (COVID-19) outbreak” címen publikálták 2020. április 19-én az International Journal of Environmental Research and Public Health.ben.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.