A hatóságoknak vissza kell szorítaniuk az egészségtelen élelmiszereket, ha sikerrel akarnak fellépni az elhízás ellen.

Ez derül ki a Centre for Food Policy által a kormány megbízásából készített új jelentésből.

A 28 oldalas dokumentum azt állítja, hogy a brit tervek kudarcot vallanak, mivel az egészségtelen, zsírral és cukorral teli élelmiszerekhez való könnyű hozzáférés miatt. A jelentés szerint a 24 órás elérhetőség miatt a fogyás sokak számára “nehéz” feladat.

A felülvizsgálat szerint: “A testsúlycsökkentésben részt vevő emberek arról számoltak be, hogy többet esznek. Egyszerűen azért, mert az ételek mindig könnyen elérhetőek voltak, és ez a közeli és folyamatos kitettség arra késztette őket, hogy gyakrabban kívánjanak ételt.

“Egészségtelen” promóciók és ajánlatok
A Guardian szerint a jelentés megállapította, hogy az egészségtelen ételválaszték alacsonyabb ára “különösen nehézzé” tette a súlykontrollt az alacsony jövedelmű családokból származók számára. Az egészségtelen ételeket ráadásul nagyobb valószínűséggel reklámozták és az ajánlatok részét képezték.

Most jobb fellépésre szólít fel az élelmiszerkörnyezetet illetően – hozzátéve, hogy a testsúlykezelő szolgáltatások e nélkül kudarcra vannak ítélve.

A Brit kormány a tervek szerint este 9 órától vízválasztó időszakot vezetne be a televízióban, és betiltaná a zsíros és cukros termékek fizetett reklámozását.

Az elhízásra vonatkozó legfrissebb adatok szerint azonban a válság csak súlyosbodik. A lakosság közel kétharmada elhízott vagy túlsúlyos. Emellett a 10-11 éves gyermekek egynegyede elhízott. Ugyanez vonatkozik a négy- és ötévesek 14,4%-ára is.

Forrás: dentistry.co.uk