A fogászati szakmának szüksége van egy hosszútávú tervre, mellyel az elkövetkezendő évtized professzionális fejlődése biztosítható. Az FDI hosszas elemzéseket végzett ezzel kapcsolatban, végeredményként megszületett a Vision 2020 nevet viselő tanulmány.  Ennek programja szoros kapcsolatban áll a szervezet egy másik programjával, amely az orálhigiénia elterjesztését tűzte ki céljául és a A világ népességének vezetése az optimális egészség felé címet viseli. A Vision 2020 kiemeli a fontos kihívásokat és lehetőségeket, felhasználását  az FDI leginkább a törvényhozási, szabályozási és tanácsadói szervezetek bevonásával képzeli el.

Az elkövetkező évek kihívásai közül a legfontosabbak: fennálló orálhigiénia egyenlőtlenségek; helyi ellátás hiánya; a fogászati ellátás megfizethetetlensége; a növekvő és idősődő társadalom igényei; munkaerő eloszlási egyenlőtlenségek; fogászati turizmus; új ellátási módszerek elterjedése; a munkamegosztás újratervezése; veszélyesnek minősített alapanyagok pótlása; valamint a növekvő információmennyiség okozta kommunikációs akadályok csökkentése az ellátás során.

 

A fentebb felsorolt dolgokat értelmezhetjük a szakmára leselkedő óriási veszélynek, vagy akár egyedi lehetőségként is, amelyek kihasználásával a szakma jobbátételét is elérhetjük.

A Vision 2020 tartalmaz egy öt pontból álló összefoglalást is, amely kiemeli és tematizálja a fogászati ellátás és az orálhigiéni fejlődése során fellépő feladatokat:

1. A növekvő páciensmennyiség ellátásának megszervezése

2. A fogászati szakma egészségmegörző szerepének terjesztése

3. A fogorvosképzés modernizálása a jelenlegi elvárások szerint

4. A társadalmi és gazdasági változások folyamatos elemzése és figyelembevétele

5. A technológia folyamatos fejlődésének elősegítése, kutatások támogatása

Ezen elvek figyelembevételével a fogászati ellátás adaptívabb és hatékonyabb lehet. A cél az egészség megőrzése preventív módszerekkel, valamint az egészségügy egyéb területeiben található innovációk integrálása a fogorvosi diszciplinába. A módszerek pontosítása viszont már az egyének feladata, minden fogorvosnak érdemes a saját elvei alapján megválasztani a fejlődési utakat. Az FDI Vision 2020 nem tartalmaz konkrétan követendő lépéseket, csak módszereket, melyeket további lépések során lehet kombinálni és felhasználni. Ez egybevág az ENSZ Fejlődési Programjával is, melynek mottója: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”.