Az egészségügyi szakemberekhez hasonlóan a fogorvosok is olyan élvonalbeli dolgozók, akik nélkülözhetetlen egészségügyi szolgáltatást nyújtanak. Ennek megfelelően sok országban kerültek a kiemelt oltási csoportokba a fogorvosok. De vajon lehetővé teszik-e a fogorvosok számára a SARS-CoV-2 vakcinák beadását? Az FDI Fogászati ​​Világszövetség nemrégiben végzett felméréséből kiderült, hogy a válaszadó országoknak csak az egyharmada engedélyezte az oltások fogorvos általi beadását. Az eredmények tükrében az FDI több országot sürgetett, hogy tegyék lehetővé a fogorvosok számára az oltások beadását.

A SARS-CoV-2 elleni oltásokat sokan döntő fontosságúnak tartják, mivel potenciálisan elősegíthetik a vírus terjedésének lassítását elősegítő bizonyos óvintézkedések lazítását. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala már három oltóanyagot engedélyezett felhasználásra: a Pfizer, a Moderna és a közelmúltban kifejlesztett a Janssen-t. Európában a Pfizer és a Moderna oltások mellett az AstraZeneca oltóanyagot az Európai Bizottság nemrégiben biztonságosnak és hatékonynak nyilvánította ki. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint jelenleg 262 vakcina van klinikai tesztelésben, és az FDI nemrégiben azt állította, hogy 2021 január végéig körülbelül 100 millió SARS-CoV-2 vakcina-dózist adtak be több mint 50 országban.

Az idősek és a veszélyeztetett csoportok, például az egészségügyi dolgozók, az elsők között kapják meg az oltást. A fogorvosok rendszeresen interakcióba lépnek a betegekkel száj- és általános egészségi állapotukkal kapcsolatban, és széleskörű orvosi képzésben részesültek, ezért az FDI úgy véli, hogy megfelelő helyzetben vannak a nemzeti COVID-19 oltási programok támogatásához. A felmérés azonban azt mutatta, hogy sok tagállam nem osztja ezt a véleményt.

A felmérés eredményei
A felmérésben 57 tagországbeli fogorvosi szövetség vett részt a világ minden tájáról, és az FDI COVID-19 munkacsoportja segítette elő. Kiderült, hogy a válaszadó országok közel kétharmada nem engedélyezte a fogorvosok számára a SARS-CoV-2 vakcinák beadását. Azok az európai országok, amelyek nem engedélyezik a fogorvosok számára az oltás beadását, Svájc, Portugália, Ausztria, Dánia, Szlovákia és Oroszország.

Az FDI szerint a francia l’Ordre National des Chirurgiens-Dentistes (Nemzeti Fogorvosi Főiskola) sürgette a francia kormányt, hogy engedélyezze a fogorvosok számára az oltások beadását, de ez kudarcba fulladt. Az egyeztetések Spanyolországban, Svédországban, Írországban, Ausztráliában, Kenyában, Hongkongban és Németországban jelenleg is zajlanak – jegyezte meg az FDI.

“A száj egészsége az általános egészség és jólét alapvető eleme, a száj egészsége pedig elengedhetetlen közszolgáltatás” – mondta Dr. Gerhard Konrad Seeberger, az FDI Fogászati ​​Világszövetség elnöke. “Erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fogorvosok lehetőség szerint COVID-19 vakcinákat adhassanak be a nemzeti jogszabályok és rendeletek alapján, a szájüregi egészségügyi szolgáltatások minimális megzavarása nélkül” – folytatta.

A felmérés eredményei szerint Kambodzsa, Kolumbia, Egyiptom, India, Indonézia, Libanon, Nigéria, Szerbia, Szlovénia és az Egyesült Királyság oltási engedélyt adott a szakma számára.

Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 20 állam engedélyezi a fogorvosok számára a SARS-CoV-2 vakcinák beadását. Az FDI megjegyezte, hogy a fent említett országok egy része korábban nem engedélyezte a fogorvosok számára az oltások beadását, vagy legalábbis az influenza elleni oltást.

A fogorvosok által végzett oltás mellett a felmérés megvizsgálta a fogorvosok prioritását a SARS-CoV-2 vakcina oltási programjaiban. A megállapítások szerint a válaszadó országok 53% -a mondta, hogy a fogorvosokat kiemelt oltási csoportokba sorolják, 12% -uk viszont nem sorolta ide őket, míg 18% azt válaszolta, hogy az oltási program és a kiemelt csoportok kialakítása még folyamatban van. Azok az országok, amelyek tették a fogorvosokat a vakcina kiemelt oltási csoportjába, többek között Kambodzsa, Kolumbia, Kazahsztán, Románia, Szaúd-Arábia, Dél-Korea és Thaiföld.

Forrás: https://eu.dental-tribune.com/c/fdi-world-dental-federation/news/fdi-survey-only-a-few-countries-enable-dentists-to-administer-sars-cov-2-vaccines/
Szerző: Iveta Ramonaite
2021.03.17

Kép: (Image: Leremy/Shutterstock)